Miloslav Ransdorf

Miloslav Ransdorf Zdroj: ČTK

Ransdorf zůstává členem KSČM, vedení strany se za něj postavilo

Miloslav Ransdorf zůstává členem KSČM. Ústřední výbor KSČM dnes rozhodl, že mu členství nepozastaví. Europoslance zadržela nedávno švýcarská policie v curyšské bance kvůli podezření z finančního podvodu. Předseda strany Vojtěch Filip novinářům řekl, že návrh na případné pozastavení jeho členství nebyl přijat a všichni členové včetně vedení budou respektovat rozhodnutí kolektivního orgánu.

"Vzhledem k tomu, že jde o jeho (Ransdorfovu) privátní záležitost, nejde o činnost spojenou s funkcí ve straně, se většina přiklonila k názoru, že to stranu do budoucna poškozovat nebude. V tomto ohledu byl výsledek dán hlasováním," uvedl.

Debata se podle Filipa vedla o tom, jestli kauza poškodí KSČM v její stranické činnosti nebo ne. Zasedání ústředního výboru trvalo sedm hodin. Dnešní stanovisko považuje Filip za věc kolektivního rozhodnutí, většina prý sdílela názor, že je to spíše honba médií proti Ransdorfově činnosti obecně.

Ransdorf s novináři nekomunikoval, doslova řekl, že k nim "nemá důvěru, protože se chovali po celou dobu neskutečným způsobem".

Ransdorf již oznámil, že pozastaví členství v krajně levicové frakci Evropského parlamentu. Je ale přesvědčen o tom, že nic špatného neudělal.