Policie šaríi

Policie šaríi Zdroj: Facebook/Shariah Police

Šarí’a v Německu: Samozvaná islamistická policie vyvázla bez trestu

Německé orgány nepotrestají devítku mužů, kteří v oranžových vestách s anglickým označením „Shariah police“ hlásali v ulicích radikální islamistická hesla a vyžadovali od obyvatel dodržování práva šarí’a. Wuppertalský soud nakonec rozhodl, že muži neporušili pravidla o nošení uniforem ani jiný zákon.

Vyznavači radikálního salafistického hnutí hlídkovali v ulicích Wuppertalu v září 2014. Islamisté s dlouhými vousy ve věku 19 až 33 let požadovali po hostech nočních klubů, hospod a barů, aby přestali konzumovat alkohol, poslouchat hudbu a aby se vyvarovali hazardních her. Tyto činnosti považují v duchu islámské víry za bezbožné.

Letos v létě byla skupina islamistů obviněna z porušení zákona o svobodě shromažďování a nelegálního nošení policejní uniformy na veřejnosti. Nyní je soud pustil domů bez trestu, nošením oranžových, rádoby policejních vest podle něj zákon neporušili. Výslovně zakázány jsou pouze symboly násilných hnutí a militantních organizací.

Pokuty se nadále může obávat pouze lídr takzvané šaríjské hlídky, pětatřicetiletý německý občan Sven Lau, který akci organizoval. Nezachrání ho ani to, že svou radikální komunitu přejmenoval na Pro-Halal podle označení masa, které vyznavači islámu smějí konzumovat.

Sven Lau káže radikální salafismusSven Lau káže radikální salafismus|ČTK/DPA/Winfried Rothermel

V Německu vyvolal incident polemiky a rozhořčení. Kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že nikdo nemá oprávnění vykonávat práci policie a politici začali debatovat o hrozbě paralelní justice pro obyvatele muslimského vyznání. „Právo šarí’a nebudeme v Německu tolerovat,“ prohlásil ministr vnitra Thomas de Maizière.

Wuppertal, který leží v Severním Porýní-Vestfálsku, je považován za semeniště islámských fundamentalistů. Proudí sem migranti ze Sýrie i Iráku a žije zde nejvíce muslimů z celého Německa.

Je to znát i na sociálních sítích – nový facebookový profil samozvaných ochránců šarí’i nasbíral během dvou dní 1500 „lajků“. „Opravdu jsou vesta a nápis takový problém?“ ptali se na Facebooku po setkání s policií. A proti kritikům vyrážejí do protiútoku: „Uvědomujete si, kolik vzpurných mladých kupuje a bere drogy? Pokud jste poctiví a spravedliví, kde je vaše rozhořčení?“

Letos v září zveřejnili sedmiminutové propagandistické video „Šarí’a policie: již brzy ve vašem městě“, na kterém skupina mužů v čele se Svenem Lauem prochází nočními ulicemi Wuppertalu a nabádá mladé, aby přijali radikální islám. Některým brání v přístupu do heren a barů a ty, kdo odmítají, skupina pronásleduje a stíhá.

Policie ve Wuppertalu ujišťuje, že rázně zakročí proti každému, kdo se rozhodne vzít zákony do svých rukou. „Exkluzívní monopol na používání síly má pouze stát. Tato ,policie šarí’a‘ nemá legitimitu a jakékoli jednání, které zastrašuje nebo provokuje lidi, nebudeme tolerovat,“ prohlásila policejní šéfka Birgitta Rademacherová.

Salafistická ideologie, kterou samozvaní policisté vyznávají, se staví proti západnímu životnímu stylu. Její vyznavači ve Wuppertalu chtějí nahradit německou demokracii islámskou vládou založenou na právu šarí’a. To považuje za jedinou legitimní autoritu Alláha, kterému by se v duchu šárí’i měly podřídit všechny režimy.