Nato

Nato Zdroj: Profimedia.cz

Rusko hrozí přerušením spolupráce s Černou Horou kvůli plánovanému vstupu do NATO

Ruská federace pohrozila Černé Hoře přerušením spolupráce, pokud země přijme pozvání do Severoatlantické aliance. Dotknout by se to mohlo především vojensko-technické kooperace, upozornil ve středu předseda ruského výboru Rady federace pro obranu a bezpečnost Viktor Ozerov.

„Černá Hora si musí uvědomit, že v souvislosti s jejím vstupem do NATO nebude realizace mnoha programů, které byly dříve realizovány společně s Ruskem, mimo jiné v oblasti vojensko-technické spolupráce, možná," reagoval podle agentury RIA Novosti Ozerov bezprostředně poté, co NATO na zasedání v Bruselu schválilo výzvu pro Černou Horu, aby zahájila jednání o svém přidružení k alianci.

Rusko svůj negativní postoj k rozšíření NATO o tento stát bývalé Jugoslávie dalo najevo už dříve. Ruská Státní Duma dokonce v listopadu přijala usnesení s výzvou k poslancům jiných zemí, aby nepřipustili rozšíření NATO zapojením Černé Hory.

Černohorský prezident Filip Vujanovič je nicméně přesvědčen, že země si zachová tradičně dobré vztahy s Ruskem i po svém vstupu do NATO. „Rusko má vlastní státní pozici. Jsem přesvědčen, že poté, co dostaneme pozvání do NATO a staneme se členy NATO, pak stejně jako některé jiné státy, které mají velmi dobré vztahy s Ruskem, dokážeme tyto vztahy potvrdit, což je u nás dobrou tradicí," uvedl Vujanovič v oficiálním prohlášení koncem listopadu.

Přitom o pouhý měsíc dříve obvinil Moskvu z podpory srbských nacionalistů, kteří se snaží o změnu režimu, premiér Černé Hory Milo Djukanovič. "Není pochyb, že Rusko dál hraje aktivní roli při organizování protivládních protestů v Podgorici," prohlásil premiér v rozhovoru pro chorvatskou televizi.