Tutanchamon a Nefertiti, ilustrační snímek

Tutanchamon a Nefertiti, ilustrační snímek Zdroj: Archív

V hrobce Tutanchamona je pravděpodobně skrytá komnata s ostatky královny Nefertiti

"Jsme si na 90% jisti, že v Tutanchamonové hrobce je skrytá další komnata," říkají egyptští archeologové. V této komnatě by se mohla nalézat dosud neobjevená pohřební místnost slavné královny Nefertiti. Zprávu přinesl web bbc.com.

"Podle poznatků ze skenů hrobky je téměř jisté, že pokračuje za falešnou stěnou. Za touto stěnou pak pravděpodobně nalezneme ještě jednu pohřební místnost," říká archeolog Nicholas Reeves, který teorii, že hrobka Tutanchamona obsahuje další skrytou místnost zveřejnil.

Hrobka Tutanchamona přišla archeologům zvláštní už od svého objevu - pohřební místnost, ve které ležel Tutanchamon byla totiž v poměru k běžným místnostem pro mrtvé faraony malá.

Odtud vzešla teorie, že možná byla hrobka zamýšlena pro někoho jiného, možná právě pro královnu Nefertiti, která podle některých v tajné komnatě leží. Podle jiných byla Nefertiti dokonce matkou Tutanchamona, čímž by spojení jejich hrobek dávalo smysl.

Archeolog Reeves skrytou komnatu odhalil z přesné kopie hrobky, vytvořenou pomocí skenování jejích prostorů. Reeves si všiml dvou míst, kudy se podle něj dříve procházelo do utajené hrobky královny.

Reevesova teorie je však zatím nepotvrzená ostatními egyptology. Pravdu tak ukážou až další důkazy, popřípadě vykopávky přímo na místě.