Fotografie ukazují, jak se nad syrským městem Rakká snáší jedovatý bílý fosfor

Fotografie ukazují, jak se nad syrským městem Rakká snáší jedovatý bílý fosfor Zdroj: Twitter

Fotografie ukazují, jak se nad syrským městem Rakká snáší jedovatý bílý fosfor
Fotografie ukazují, jak se nad syrským městem Rakká snáší jedovatý bílý fosfor
Fotografie ukazují, jak se nad syrským městem Rakká snáší jedovatý bílý fosfor
3
Fotogalerie

Podezření: Rusové při bombardování v Sýrii použili zakázaný jedovatý bílý fosfor

Záběry letícího bílého fosforu, který se snáší z nebe na zem v syrském městě Rakká, ovládaného Islámským státem, se dnes rychle šíří sociálními sítěmi. Jako první o užití této vysoce hořlavé a nebezpečné látky informoval Times a Daily Mail, Rusové se však zatím nevyjádřili. 

Zpráva je zatím neověřená, ruská strana zatím incident nijak nekomentovala. Pokud by se ale informace potvrdila jako pravdivá, budou mít Rusové zřejmě problém. Užití chemických zbraní je podle Ženevských konvencí zakázané. Bílý fosfor je vysoce toxická a samovznětlivá látka, která způsobuje vážné poleptání lidských tkání. Právě samovznětlivost způsobila jeho „oblibu“ při výrobě leteckých pum. Podle několika aktivistů i svědků, které citoval server deníku The Times zabili Ruskové více civilistů, než bojovníků Islámského státu.

Mezitím se v Sýrii vyjednává. Syrská opozice se dnes dohodla se syrskou vládou o stažení z části západosyrského města Homs, které dosud opozice ovládala. Oznámil to dnes homský guvernér Talál Barazí. Podle něj se vyjednávalo o čtvrť Váir v západní části města, kde nyní žije asi 75.000 lidí, i když před syrskou válkou byla domovem 300.000 obyvatel. Do vyjednávání o stažení povstalců i jejich vojenské techniky byla podle opozice zapojena OSN. Barazí řekl, že povstalci odejdou do dvou měsíců. "V první fázi, která bude zahájena v sobotu, odejde 200 až 300 ozbrojených mužů," řekl guvernér.

Homs si vysloužil za dlouhodobý vzdor proti syrské armádě přezdívku hlavní město revoluce.

Těžké boje se odehrávají také o povstalecké čtvrti severosyrského Halabu. Dětský fond OSN UNICEF dnes oznámil, že při jednom z náletů byla minulý týden zasažena úpravna vody, takže se bez dodávek ocitlo naráz 3,5 milionu lidí. Dodávky byly obnoveny jenom zčásti a vodu stále postrádá 1,4 milionu obyvatel Halabu. "V Sýrii jsou denně porušována pravidla války, k nimž patří ochrana infrastruktury životně důležité pro civilní obyvatelstvo," řekla Hanaa Singerová z UNICEF.