Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ČTK

Obama dostal v roce 2014 dárky od saúdského krále v hodnotě 34,5 milionů korun

Prezident Obama dostává různé dárky od zahraničních politiků. Například zanzibarský prezident Ali Mohamed Shein dal Obamovi 20 baseballových čepic s obličejem Obamy. Polský premiér Donald Tusk dal prezidentovi USA předměty ze hry Witcher 2 v hodnotě 500 dolarů. Všechny však překonal saúdský král, který minulý rok dal Obamově rodině dárky v hodnotě 34.5 milionů korun.

V první řadě je třeba vědět, že se nejedná o úplatky. Všechny dárky patří úřadu prezidenta, takže pokud si chce Obama některý z nich nechat, musí zaplatit tržní hodnotu daných předmětů. Pokud tak neudělá, putují předměty do výstavní síně a do archívu. Za rok 2014 si tak například Obama nenechal žádný dárek.

Co tedy Obama od dnes zesnulého saúdského krále Abdalláha dostal? Jednalo se o hodinky ze zlata a stříbra v hodnotě 18 400 dolarů. Pak dostal ještě jedny hodinky za 67 000 dolarů. Nakonec dostal zlatou repliku slavné budovy Saúdské Arábie Makkah Royal Clock Tower na podstavci z mramoru. Ta stála 57 000 dolarů, což je v přepočtu 1.45 milionů korun.

Nejvíce si však saúdský král neoblíbil Obamu, ale jeho manželku a dvě dcery. Manželce Michelle dal dvě sady šperků - jednu v hodnotě 560 000 dolarů a druhou za 570 000 dolarů. Stačí posunout čárku z předchozího počtu a zjistíme, že poslední sada šperků tak vyšla na neuvěřitelných 14 milionů korun. Abdalláh nezapomněl ani na Obamovy dcery, kterým dal šperky za "pouhých" 80 000 dolarů. Celkově tak dal Abdalláh v roce 2014 Obamově rodině dárky v hodnotě 34. 5 milionů korun.