Vladimir Putin, ilustrační snímek

Vladimir Putin, ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Moskva požaduje, aby spojenci z NATO "ohlídali" předvídatelné jednání Turecka

Země schopné ovlivňovat politiku Turecka, zejména Spojené státy, by se měly přičinit o to, aby chování Ankary bylo předvídatelné. V ruské televizi to dnes prohlásil prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. Řekl, že mnozí členové Severoatlantické aliance neprojevují po incidentu se sestřeleným ruským letadlem vůči Turecku žádnou solidaritu.

"Je to jednoznačné, mnohé evropské metropole se skutečně distancují od jakékoli solidarity s Tureckem," konstatoval Peskov, aniž by kterýkoli stát jmenoval. "Teď je skutečně důležité, aby všichni, kdo mohou, využili svůj vliv a zaručili, že jednání turecké strany bude předvídatelné. Ruská letadla nelze sestřelovat," dodal.

Ruští letci, kteří v Sýrii operují, jsou nyní před nepřátelskými akcemi zajištěni, pokračoval mluvčí. "Mohu konstatovat jediné: ruští letci jsou pojištěni před novými hrozbami, protivzdušná obrana je na místě a funguje," uvedl Peskov s odkazem na moderní systém protivzdušné a protiraketové obrany S-400, který Moskva po sestřelení bombardéru Su-24 do Sýrie dopravila.