Teror v Paříži

Teror v Paříži Zdroj: Lubomír Kotrha

Většinu teroristických útoků páchají radikální islamisté - na muslimech

V minulém roce bylo spácháno ve světě 13 370 útoků, které se dají podle expertů kvalifikovat jako teroristické. Odehrály se v 93 zemích a zahynulo při nich 32 658 lidí.  To je značný nárůst, protože v roce 2013 podobně zemřelo 18 111 lidí. Přitom 78 procent útoků bylo spácháno v pouhých pěti zemích – Afghánistánu, Iráku, Nigérii, Pákistánu a Sýrii.

Rejstřík globálního terorismu, z něhož jsou údaje, sestavuje Institut pro ekonomii a mír, think-tank se sídlem v Austrálii. Hodnocena byla i Česká republika, která je podle rizika možného teroristického útoku na 68. místě.

Index upozorňuje i na velmi nebezpečné trendy. Počet útoků stoupá a většinou souvisí s boji ve válečných státech.

Podle dostupných údajů měly v roce 2014 na svědomí polovinu teroristických útoků pouhé dvě organizace – Islámský stát a Boko Haram. Ta působí v Nigérii a okolních afrických zemích a hlásí se k ideologii extrémního islamismu. Nejvíce obětí terorismu pak zaznamenal loni Irák, téměř 10 tisíc.

Globální ekonomické dopady terorismu se odhadují jen za minulý rok na 52,9 miliardy dolarů. Od roku 2000 bylo spácháno přes 61 tisíc teroristických útoků, při kterých zemřelo ve světě více než 140 tisíc lidí. Většinu útoků páchají radikální islamisté, a stejně tak je většina obětí muslimové.  

Autoři studie uvádějí, že teroristická aktivita je významnou hnací silou nucené migrace. Deset z 11 zemí nejvíce zasažených terorismem mají nejvyšší míru uprchlíků a vnitřního vysídlení.