Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

Proti radikálům chybí koordinovaný boj, tvrdí Sobotka

Sestřelení ruského bojovníku Su-24 nad syrsko-tureckou hranicí vyvolalo velkou politickou odezvu. K sestřelení se vyjádřil už i premiér Sobotka, který si myslí, že základním problémem v boji proti islámským teroristům je nedostatek koordinace. Nevoli však incident vyvolal primárně v Rusku. Ruští poslanci akci označili za provokaci a žádají zastavení leteckého spojení s Tureckem.

Podle senátora France Klinceviče, místopředsedy branného a bezpečnostního výboru Rady federace, bude Moskva po Ankaře žádat "vyčerpávající vysvětlení" incidentu. "Turecko se zapojilo do mezinárodní provokace, lze-li věřit slovům našich vojákům. A já jim věřím," řekl Klincevič agentuře RIA Novosti.

Rusko má podle senátora kontrolu nad svými vzdušnými prostředky a má také jasné důkazy, kde se v daném okamžiku každý stroj nachází. "Letadlo letělo ve výšce 6000 metrů, zatímco mobilní protiletadlové střely mají dosah jen 4000 metrů," upozornil Klincevič. To podle něj může znamenat, že letoun sestřelila pozemní baterie, kterou syrští povstalci ve výzbroji nemají.

Místopředseda ruské Státní dumy Nikolaj Levičev vyzval šéfa ruské agentury civilního letectví Alexandra Něraďka, aby zablokoval veškeré letecké spojení mezi Ruskem a Tureckem. Důvodem je podle Levičeva zvýšené nebezpečí teroristického útoku na ruské letouny.

„V situaci, kdy vztah tureckých státních orgánů k teroristické skupině Islámský stát nelze nazvat negativním, existuje vysoké nebezpečí proniknutí teroristů na turecká letiště. To může znamenat nebezpečí pro ruské letouny,“ uvedl ruský poslanec.