Redakce mezinárodní katarské televize Al-Džazíra

Redakce mezinárodní katarské televize Al-Džazíra Zdroj: Reuters

Televize al-Džazíra referuje o výpadech Konvičky. Mohou přivolat pozornost extremistů k ČR

Katarská televizní stanice al-Džazíra, populární v islámském světě, zveřejnila na svém webu informaci o podpoře prezidenta Miloše Zemana uskupení Blok proti islámu a výrocích jeho zakladatele Martina Konvičky o mletí muslimů do masokostní moučky a zřizování koncentračních táborů.

Stanice se zmiňuje o dvou Zemanových kriticích, ministru pro lidská práva Jiřím Dienstbierovi a bývalém ministru zahraničí Janu Kavanovi z ČSSD. Všímá si i odsouzení Zemanových výroků premiérem Bohuslavem Sobotkou. Šéf českých muslimů Muneeb Hassan Alrawi v článku vyjadřuje strach z růstu podpory protiislámských extremistů a varuje, aby muslimové v Evropě nedopadli jako Židé za nacismu.

Není to poprvé, kdy si al-Džazíra všimla Zemanových protimuslimských výpadů. Konvičkova rétorika však měla v televizi premiéru. Může přitáhnout pozornost radikálů v arabském, potažmo islámském světě, k České republice.

Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR generál Andor Šándor v rozhovoru pro rozhlasovou stanci Frekvence 1 nedávno uvedl, že je jen otázka času, kdy dojde k teroristickému úderu na Českou republiku. V této souvislosti zní Konvičkova slova dvojnásob nešťastně.

Al-Džazíra patří k předním arabským televizním stanicím se sídlem v Kataru a svým vysíláním pokrývá nejen oblasti mluvící arabsky, ale provozuje také vysílání v angličtině a dalších jazycích.