Česko a terorismus? Cizinecká policie letos na jaře zadržela Syřany s podezřelými materiály

Česko a terorismus? Cizinecká policie letos na jaře zadržela Syřany s podezřelými materiály Zdroj: profimedia.cz

Česko a terorismus? Cizinecká policie letos na jaře zadržela Syřany s podezřelými materiály

Na území České republiky byli letos na jaře zadrženi dva Syřané s podezřelými materiály. U sebe měli i radikální náboženskou literaturu. Cizinecká policie je zadržela na dálnici D1, v autobuse mířícím z Rakouska do Německa. Češi zalarmovali rakouskou protiteroristickou jednotku, které dvojici i s podezřelými materiály předali. Informaci přinesl server Lidovky.cz.

Premiér Bohuslav Sobotka ve čtvrtek připustil fakt, že teroristé využívají Českou republiku jako tranzitní zemi. O cesty možných teroristů přes Česko se média zajímají po útocích v Paříži, které nepřežilo 129 lidí.

"Jeden měl u sebe papírový sešit s možnými podezřelými informacemi. Neprodleně jsme informovali útvary v rámci policie i mimo ni, které jsou věcně příslušné k řešení podobných událostí. Spolupracovali jsme také s rakouskými kolegy přímo z rakouské protiteroristické jednotky," řekla serveru lidovky.cz mluvčí jihomoravské policie Petra Ledabylová.

Cizinci u sebe měli podrobná schémata k zapojování elektrických zařízení k mobilnímu telefonu a náboženskou literaturu, která vyzývá k džihádu a zabíjení nevěřících. Rakouská policie podrobí materiály dalším analýzám.

Předání podezřelých probíhalo za přítomnosti specialistů, nikoliv jako běžné předávání cizinců. 

Premiér Sobotka ve čtvrtek na základě informací zpravodajských služeb uvedl, že teroristé zřejmě využívají Českou republiku jako tranzitní zemi pro cestu do dalších států, například Francie. Důvodem, proč teroristé cestují přes Prahu, je podle premiéra rozptýlení pozornosti francouzských orgánů, protože ČR je považována za bezpečnou zemi. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ale odmítl, že by teroristé či jejich komplicové mohli přes ČR přecházet "bez povšimnutí". Bezpečnostní složky totiž tyto osoby podle ministra zachytily a informace předaly kolegům v zahraničí.