Francois Hollande

Francois Hollande Zdroj: ČTK

Tvrdý týden Francoise Hollanda: Rozhodnost proti teroristům, velkorysost k uprchlíkům

Paříž se stala centrem teroristických útoků, v nichž rukou teroristů Islámského státu zahynulo na 140 lidí. Jak si v této situaci vedl prezident Francois Hollande? Jeho nejvíc překvapivou odpovědí bylo: Francie přijme ještě více syrských uprchlíků.

„Francois Hollande ukázal v otázce uprchlíků odvahu,“ napsal americký publicista Michael Tomasky na webu Daily Beast. „Takto jedná vyspělá země,“ píše dále autor Newsweeku a dalších světových médií. Reaguje tak na Hollandovo rozhodnutí, které francouzský prezident oznámil: V důsledku série teroristických útoků na Paříž chce po dobu dvou let přijímat větší množství uprchlíků ze Sýrie, kterou již od roku 2011 ničí občanská válka. V září Hollande oznámil, že je připraven přijmout 24 tisíc uprchlíků. Nyní zvýšil počet o 6000, což je třikrát více než slíbil přijmout americký prezident Barack Obama.

„Někteří lidé nyní říkají, že události posledních dní v nich zasely stín pochybnosti,“ prohlásil podle webu thinkprogress.org Hollande. Je však třeba stále plnit svou povinnost humanitární pomoci, dodal.

Pozorovatelé označují Hollandovo rozhodnutí za statečné. Je však otázka, jak vnímat toto rozhodnutí v širším kontextu. Nabízí se úvaha, že tímto gestem humanity a sounáležitosti Hollande posílí extremistické hlasy, které v případě Francie zastupuje šéfka známé Front National, Marine Le Penová. Ta se společně s bývalým prezidentem Nicolasem Sarkozym vyjadřuje opačně než současný Hollande.

Je možné, že si pod sebou Hollande řeže politickou větev – nesouhlas s jeho rozhodnutím by mohl extremistické hlasy posílit. Přestože je to právě Francie, kterou zasáhl teror, neříká Hollande to, co třeba Miloš Zeman, Viktor Orbán, či nejnověji Jaroslaw Kaczyński: že útoky souvisí s běženeckou vlnou.

Hollanda přitom není možné obviňovat z nedostatku ráznosti v boji proti terorismu. Vyhlásil výjimečný stav, oznámil, že jeho země je ve válce s Islámským státem, který zničí, zahájil rozsáhlou policejní akci, která zabila hlavního strůjce atentátu, zabaveny byly desítky zbraní a pozatýkáni další podezřelí. Francouzské rakety a bombardéry zaútočily na město ar-Rakka v Sýrii, sídlo islamistů.

Ve středu na valném shromáždění UNESCO Hollande řekl, že chce poskytnout zvláštní ochranu památkám i lidem, kteří jsou ohrožení Islámským státem. Během týdne uplynulého se také značně vyostřila vzájemná prohlášení se syrským vůdcem Bašárem al-Asadem. Ten Francii vzkázal, že si za útoky může sama. Hollande naopak několikrát zopakoval, že v Sýrii je nutné postupovat politickými řešeními, ovšem rozhodně ne s participací Bašára Asada.