Útok na restauraci v Paříži.

Útok na restauraci v Paříži. Zdroj: reprofoto Facebook/Twitter

Ve Francii a Belgii zatkli již 14 osob v souvislosti s pátečními útoky

Mezi sedmi atentátníky, kteří přišli o život při teroristických útocích v Paříži, byli tři Francouzi. Dva z nich žili v Bruselu. Zatčeno bylo 14 lidí. Francouzští vyšetřovatelé zatím identifikovali prvního z atentátníků, kteří v pátek v Paříži při koordinovaném vražedném útoku zabili 129 lidí. Zatčeno bylo už sedm lidí z jeho okolí. Belgická prokuratura dnes oznámila, že dva z atentátníků pocházeli z Bruselu. V bruselské čtvrti Molenbeek-Saint-Jean bylo zatčeno pět lidí, jinde v Belgii pak další dvě osoby.

Devětadvacetiletý Francouz Omar Ismail Mostefai byl identifikován podle prstu, který byl nalezen v koncertním středisku Bataclan. Na pařížském předměstí Montreuil se našlo další auto atentátníků, což podle stanice Europe 1 může svědčit o tom, že se jednomu komandu podařilo uprchnout. Podle francouzských sdělovacích prostředků byly uvnitř tři automatické zbraně.

Mostefai, který žil na pařížském předměstí Courcouronnes, byl jedním z mužů, kteří spáchali sebevražedný atentát namířený proti návštěvníkům rockového koncertu v centru Bataclan. Policejní zdroj řekl agentuře AFP, že prvořadým úkolem policie je nyní identifikovat i ostatní atentátníky.

Kolik jich bylo, není jasné. Policie předpokládá, že útočili ve třech skupinách a že jedné se možná podařilo uprchnout. Sleduje se hlavně belgická stopa. V Belgii už bylo zatčeno od soboty ve dvou akcích pět lidí.

Ve Francii bylo zadrženo sedm osob z Mostefaiova okolí. Mezi nimi jsou jeho otec a bratr a zatím neidentifikovaná žena. Starší bratr identifikovaného útočníka se na policii přihlásil dobrovolně, rodina se distancuje jak od činu, tak od Mostefaie. Ze sobotního vyjádření pařížského prokurátora lze dovodit, že Mostefai měl dlouhodobě problémy se zákonem. V trestním rejstříku má osm záznamů z let 2004 až 2010, nikdy ale nebyl ve vězení.

Stanice Europe 1 oznámila, že se v Montreuil našlo druhé auto atentátníků, po němž policie 36 hodin pátrala. První bylo Polo zaparkované před sálem Bataclan a obě byly vypůjčena v Belgii. Druhé auto je Seat Leon, v němž zůstaly tři automaty, pět plných a 11 prázdných zásobníků. Byla v něm zřejmě jedna útočící skupina, která v pátek střílela do hostů v kavárnách a restauracích. Vyšetřovatelé se domnívají, že tato skupina po útocích vyjela z Paříže a možná ještě vysadila jednoho útočníka na náměstí de la Nation a ten pak odpálil nálože u jedné kavárny. Opuštěný automobil také znamená, že atentátníci si zřejmě auto vyměnili a pokračovali v útěku, možná do Belgie.

V Molenbeeku bylo podle starostky čtvrti Françoise Schepmansové zadrženo pět lidí. Jeden z nich je bratr muže, který vypůjčil auto, které atentátníci nechali před Bataclanem. "Tento muž je znám, protože se snažil odjet do Sýrie. Policie ho zná také v souvislosti s drogami a držením zbraní a pátrá po něm," řekla starostka. V Belgii jsou ve vazbě ještě další dvě osoby a soudce dnes musí rozhodnout, zda bude vazba prodloužena.

Na stadionu Stade de France se našel poblíž těla jednoho z atentátníků syrský pas. Americká stanice CBS News tvrdí, že byl asi falešný, protože jeho číslo neodpovídalo číslům dokumentů vydávaných v Sýrii a neodpovídala ani fotografie. Podle informací z Řecka byl atentátník ze stadionu jedním ze dvou mužů, kteří se 3. října zaregistrovali mezi uprchlíky na jednom z řeckých ostrovů. O dva dny později zamířili na trajektu do Pirea a odtud pak prošli do Chorvatska a Rakouska.

Srbské ministerstvo vnitra dnes oznámilo, že osoba, která se prokazovala nalezeným pasem, dorazila 7. října do Srbska přechodem Preševo na hranici s Makedonií a požádala o azyl. Jde prý o tutéž osobu zaregistrovanou 3. října v Řecku a podle ministerstva nešlo o člověka hledaného Interpolem.

Na stadionu byl nalezen také egyptský pas a spekulovalo se, že mohl patřit dalšímu atentátníkovi. Egyptský velvyslanec v Paříži ale řekl, že patřil jedné z obětí. Byl to prý fotbalový fanoušek, který byl při útoku těžce zraněn.

Z Německa přišla zpráva, že Černohorec zatčený v Bavorsku s výbušninami a zbraněmi v autě nechce spolupracovat s vyšetřovateli. Měl v autě také jednu pařížskou adresu, ale k tomu řekl, že se tam chystal navštívit Eiffelovu věž. Ke zbraním stejně jako i k útokům odmítl vypovídat. Zadržení muže podezřelého ze spolupráce s Islámským státem se dotklo i sousedního Polska, tento třiadvacetiltý muž však nemá s pátečními útoky spojení.