Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

Sobotka: EU pošle tři miliardy eur Turecku na zastavení migrace

Evropská komise se bude snažit tyto finance získat hlavně z rozpočtu EU v letech 2016-2017. O doplnění případně chybějící části cílové částky by se pak podělily členské země.

Podle Sobotky se bude konat summit EU-Turecko do konce listopadu, na kterém se má potvrdit platnost akčního plánu. Turecko má představit své návrhy opatření.

"Pokud Turecko bude chtít, je schopno ten migrační proud zregulovat, výrazným způsobem oslabit, možná i zastavit. Turci mají řadu možností, jak reagovat. Ten summit by měl potvrdit konkrétní kroky, které by se měly odehrát na turecké straně i na straně Evropské unie," podotkl Sobotka.

"Cílem je prevence migrace, snížit ten migrační tlak na Evropu, udržet ty lidi v Turecku. Samozřejmě paralelně s tím musí probíhat jednání v Sýrii. Pokud by se podařilo konflikt ukončit, tak se samozřejmě tito lidé budou mnohem lépe vracet do Sýrie z Turecka, než kdyby mezitím odešli do Evropy," sdělil Sobotka.

Český premiér také řekl, že účastníci summitu ocenili dnešní ranní zatím neformální dohodu tří ze čtyř zemí takzvané visegrádské skupiny (V4 - Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) na společné zvýšení příspěvku do fondu na pomoc Africe o 400.000 eur (zhruba 11 milionů korun).

Poskytnout by také měly 300 lidí navíc do evropských agentur, které se zabývají ostrahou hranic a azylovou politikou. Očekává se ještě reakce vedení Polska, které bylo na Maltě z vnitropolitických důvodů zastoupeno Sobotkou.