Zdroj: profimedia.cz

Německo špiclovalo ministra zahraničí spřátelené Francie. Asi nebude jediným politickým esem

Laurent Fabius, ministr zahraničních věcí francouzské vlády, byl sledován německou tajnou službou. Totéž se přihodilo dalším francouzským diplomatům. Německá média věnují skandálu rozsáhlou pozornost a vztahy mezi Berlínem a Paříží, blízkými spojenci v EU, ale také obchodními rivaly, se znatelně ochladily.

Zpravodajská služba Bundesnachrichten Dienst (BND) má za úkol především ochránit stát před nepřáteli. Všichni tuší, že špiclování je v zahraniční politice běžné i mezi přáteli, avšak každé takové provalení přesto způsobí velkou ostudu.

Fabius je zatím nejvyšší kartou v nehezké hře německých “Bondů”. Ministrem ve vládě prezidenta Françoise Hollanda je od roku 2012. Dnes je zkušeným politikem: v osmdesátých letech se stal nejmladším francouzským premiérem, takže ho jistě nic nepřekvapí. Tento svůj soukromý pocit si však bude muset nechat pro sebe, neboť z profesního politického pohledu je namístě rozhořčení.

Francouzská zahraniční politika je pod jeho a Hollandovým vedením velmi aktivní, což mimo jiné vyplývá i z poklesu prezidentovy popularity doma. Fabius byl v centru světového dění ohledně ukrajinské krize, v jaderných vyjednáváních s Íránem a supervizoval rozmístění francouzských vojáků v africkém Mali a Středoafrické republice. Nyní se chystá vést svůj diplomaticko-expertní sbor na schůzku COP21 o změnách klimatu v Paříži, která bude v prosinci.

Mluvčí německé vlády se ke skandálu vyjadřila nebývale jasně. Slíbila kauzu důsledně vyšetřit, čímž chtěla naznačit, že kancléřství o špiclování nic nevědělo. To je ve skutečnosti málo pravděpodobné. “Povinností BND není politické sledování proti partnerským zemím,” uvedla. Šéf BND Gerhard Schindler však má podle mluvčí stále plnou důvěru německé vlády.

Slídili i na vlastního diplomata

Není bez zajímavosti, že Německo takto sledovalo i vlastního diplomata Hansjörga Habera, jenž je velvyslancem EU v Turecku. Jde o jedno z největších německých diplomatických es. Působil jako šéf mise EU v Gruzii v roce 2008 po ruské invazi a také jako šéf úřadu diplomatického sboru EU pro plánování. Podle německých zákonů by ho BND jako Němce mohla sledovat jen se souhlasem poslanců Bundestagu.

Mluvčí ministra zahraničí řekl tisku, že němečtí diplomati vědí, jak se mají chránit před výzvědnými službami, ale neočekávají, že se stanou terčem úsilí vlastní služby. BND navíc špiclovala take německé poslance včetně těch, kteří mají na starost dohled nad ní.

Němci podle zpráv sledují důležité mezinárodní organizace, stejně jako mnoho významných světových firem včetně americké zbrojovky Lockheed Martin.