Konzervativec Thomas de Maiziére je střelec, ať už ve svém předchozím angažmá coby ministr obrany (na snímku), nebo dnes jako šéf vnitra

Konzervativec Thomas de Maiziére je střelec, ať už ve svém předchozím angažmá coby ministr obrany (na snímku), nebo dnes jako šéf vnitra Zdroj: ČTK

Německo chce Syřany vracet, ministr vnitra to však nekoordinoval ani s kancléřkou Merkelovou

Konzervativní ministr obrany Německa Thomas de Maiziére je střelec. To by ostatně odpovídalo skutečnosti, že před svým současným angažmá byl ministrem obrany. De Maiziére oznámil, že Německo začne vracet uprchlíky, odkud do EU přišli, aniž by tento svůj záměr konzultoval s partnery ve vládě, parlamentu a neřekl to dokonce ani vlastní šéfové, kancléřce Angele Merkelové.

Český premiér Bohuslav Sobotka se však domnívá, že to pro Němce bude těžké kvůli problémům s registrací uprchlíků. Nesoulad mezi Německem a Českem v otázce migrace tedy pokračuje, i když teplota výroků se snížila.

Vracení běženců do země, kde vstoupili do EU, předpokládají evropské dohody, Berlín je však letos v srpnu přestal uplatňovat pro uprchlíky ze Sýrie. Zatím není jasné, kdy konkrétně se Němci k předchozí praxi vrátí.

Záměr konzervativního ministra vnitra Thomase de Maiziéra dnes kritizovali zástupci sociálních demokratů. Podle nich ministr předem neupozornil ostatní členy vlády na připravovaný návrat k dublinskému systému.

Mluvčí vlády Christiane Wirtzová dnes na tiskové konferenci řekla, že de Maiziére neinformoval o návratu k dublinským dohodám ani kancléřku Angelu Merkelovou a hlavního vládního koordinátora pro řešení uprchlické krize Petera Altmaiera.

Podle SPD vnáší de Maiziére chaos do řešení uprchlické krize v Německu. Návrat k dublinskému systému podle nich naopak azylové řízení prodlouží, což zvýší náklady pro Německo a zhorší humanitární situaci běženců.

"Hlavní problém je nyní ministr vnitra," prohlásila dokonce zemská premiérka Porýní-Falce Malu Dreyerová.

Ministrův návrh kritizuje i německá opozice. Podle Levice a Zelených se de Maiziére snaží omezit ústavou zaručené právo běženců na azyl, který poškodí pověst Německa a ublíží i žadatelům o azyl. "Snaha oživit zkrachovalý dublinský systém je nehumánní nesmysl," uvedla spolupředsedkyně Zelených Simone Peterová.

Spory o podobu azylové politiky trvají v Německu už několik měsíců. Merkelová sice dlouhodobě zastává postoj, že Německo uprchlickou krizi zvládne, a má za to podporu SPD i Zelených, čelí ale stále větší opozici ve vlastní konzervativní unii CDU/CSU. Bavorsko, přes které přichází do země většina uprchlíků, dokonce začalo připravovat žalobu k ústavnímu soudu proti spolkové vládě, která podle Mnichova dostatečně nechrání hranici.

Německo ustoupilo od uplatňování dublinské dohody, která stanovuje evropská pravidla pro zacházení s žadateli o azyl, ve druhé polovině srpna. Země tak reagovala na katastrofální situaci v Maďarsku, kde se na budapešťském nádraží hromadily tisíce běženců, kteří se snažili dostat do Německa. Následně prudce vzrostl počet lidí, kteří u německých úřadů žádají o azyl. Od začátku září přešlo hranice z Rakouska do Bavorska 400.000 migrantů.

Pokud se Německo vrátí k uplatňování dublinské dohody, znamenalo by to, že mnoho uprchlíků převeze do Řecka, Bulharska, Rumunska nebo Chorvatska. V první polovině roku, kdy byla pravidla ještě oficiálně v platnosti, však země takto vrátila jen 108 Syřanů. Německo se zejména zdráhalo vracet běžence do Řecka, kde je v důsledku dluhové krize katastrofální situace v péči o uprchlíky.

De Maiziére dnes při interpelacích ve Spolkovém sněmu prohlásil, že Syřané tvoří polovinu všech běženců, kteří v posledních třech měsících do Německa přicházejí. Problém je podle něj i v tom, že téměř žádní běženci nemají platné doklady a mnoho z nich se za Syřany vydává, aby zvýšili své šance na získání azylu.