Bojovníci IS

Bojovníci IS Zdroj: ČTK/ZUMA/Ho

Islámský stát zavřel všechny gynekologické kliniky, kde působí lékaři

Islámský stát nařídil zavření všech gynekologických klinik, v nichž působí lékaři –muži. Podle striktního výkladu islámu musí být ženy odděleny od mužů za všech okolností, včetně gynekologické prohlídky.

"Mnoho doktorů odešlo. Hlavně gynekologové odešli - těm byla zakázana činnost pod pohružkou smrti," říká Abu Mohammed, šéf organizace pro lidská práva v Sýrii, která se jmenuje Raqqa Is Being Slaughtered Silently (Rakka je potichu masakrována).

V celé Sýrii je dlouhodobý nedostatek gynekoložek, což znamená, že mnohé dívky jsou nyní ponechány bez jakékoliv péče. Celý problém navíc umocňuje fakt, že mnohé dívky jsou nuceny ke sňatkům s bojovníky ISIS - dívky trpí poté pohlavními chorobami nebo samovolnými potraty.

"Některé dívky se dostaly k nám na kliniku s krvácejícími genitáliemi. Byly tak mladé, že ani nechápaly, co je sex - přišly na kliniku a v čekárně si hrály s panenkami, " uvedl v květnu, kdy ještě některé kliniky fungovaly, pro deník The Times jeden nejmenovaný gynekolog.

Podle IS mají ženy zůstávat doma, kde mají mužům poskytovat sex a jídlo. V Islámském státě je povolené si vzít již 9-ti letou dívku.