Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Evropský parlament potvrdil konec poplatků za roaming od roku 2017

Poplatky za volání mobilním telefonem v zahraničí budou v rámci zemí Evropské unie od léta 2017 zakázány. V konečném hlasování to potvrdil Evropský parlament (EP). Evropská unie bude mít pod dnešním hlasování také první zákon zaručující neutralitu sítí.

"Bezpochyby jsme učinili další krok k odstranění vnitřních bariér volného pohybu" služeb a osob, uvedla španělská europoslankyně za poslanecký klub lidovců Pilar del Castillová, která návrh provedla jednáním v EP.

Pokud jde o roaming, zavádí nové opatření změny již od jara příštího roku. Poplatky za roaming nebudou smět přesáhnout pět eurocentů (1,35 Kč) za minutu volání, dva centy (0,54 Kč) za textové zprávy (SMS) či pět centů za použití 1MB internetu v mobilu, a to od 30. dubna. O roamingových cenách v zahraničí budou spotřebitelé při vycestování za hranice textovou zprávou informováni do 15. června 2017.

Zrušení roamingových poplatků vyvolalo kritiku v telekomunikačním sektoru i u některých poslanců EP. Příčinou jsou obavy z poklesu příjmů. Podle některých názorů by mobilní operátoři zrušení roamingových poplatků mohli kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb.

Nové nařízení obsahuje také prvky související s principem takzvané neutrality sítí. To je koncept, podle kterého by se měl obsah na internetu dostat ke všem jeho uživatelům stejně rychle. Společnosti, které nabízejí přístup k internetu, tak podle nového zákona budou muset zacházet se všemi daty stejně.

"Díky nové dohodě bude EU jediným regionem na světě, který zákonem zaručuje otevřený internet a neutralitu sítí," uvedla del Castillová.