Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V Rusku se šíří epidemie AIDS, vláda bije na poplach

Ruská vláda bije na poplach kvůli postupující epidemii AIDS. Podle dnešního prohlášení ministryně zdravotnictví Veroniky Skvorcovové se počet nakažených virem HIV může v příštích pěti letech více než zdvojnásobit, čímž by se situace úplně vymkla kontrole.

Rusko s šířením nebezpečného viru dlouhodobě neúspěšně bojuje, podle úředních odhadů je nakaženo přes 800.000 Rusů, léčí se ale jen necelá čtvrtina z nich. OSN odhaduje počet ruských nositelů viru HIV na víc než 1,2 milionu.

Premiér Dmitrij Medeveděv rozhodl, že výdaje na boj s epidemií se v příštím roce zvýší o 20 miliard rublů (téměř osm miliard korun). Medveděv dnes kvůli rostoucímu počtu nemocných svolal do Moskvy zvláštní poradu, na níž konstatoval, že zdravotnické statistiky jsou oproti nedávné minulosti "mnohem horší".

"Při zachování nynější tendence se do roku 2020 počet nemocných zvýší víc než dvojnásobně, začne skutečná epidemie a situace se vymkne kontrole," varovala na zasedání ministryně Skvorcovová. Každoročně podle ní počet nemocných stoupá v Rusku o deset procent, nejpostiženějšími oblastmi jsou Ural a Sibiř.

Medveděv v reakci na znepokojivá čísla přiznal, že v Rusku chybějí účinné preparáty, částečně i vlivem omezení objemu dovozových léků. Vládě premiér uložil, aby novou strategii boje s virem HIV přijala už příští rok v dubnu, nikoli až v listopadu, jak bylo plánováno.

Schůze byla podle agentury TASS dramatická, Medveděv na ní nešetřil tvrdými slovy. "Proč potřebujete na přípravu strategie tolik času? Cožpak na to musíte mít rok? Prostě teď rozkazuji schválit strategii do půl roku. Za tu dobu vše dokončíte a oznámíte výsledky," citovala ruská agentura předsedu vlády.