Míra bezpečnosti ve světě

Míra bezpečnosti ve světě Zdroj: IEP

Česko je desátá nejmírumilovnější země na světě

Česko se dostalo do TOP 10 nejmírumilovnějších zemí podle letošního žebříčku respektovaného Institutu pro ekonomiku a mír (IEP). Dostali jsme se do opravdu exkluzivní společnosti - v první desítce je šest zemí z Evropy, Kanada, Austrálie, Nový Zéland a Japonsko. Nejbezpečněji je na Islandu, v Dánsku a Rakousku.

IEP hodnotí 162 států světa podle vlastního Globálního mírového indexu (GPI). Ten obsahuje 23 kritérií, které oceňují hodnoty, jako je všudypřítomnost násilí nebo třeba i jen strach z násilí. Dají se rozdělit do tří skupin – jednak úroveň bezpečnosti ve společnosti, vzdálenost od válečných konfliktů a také míra militarizace společnosti.

„Svět je stále více rozdělený na země, které zažívají bezprecedentní míru bezpečí a prosperity, a ty, které se propadají po spirále násilí a konfliktu,“ uvádí se ve zprávě.

Nejmírumilovnější země světaNejmírumilovnější země světa|IEP

Česká republika si opět polepšila. Vloni zaujala v žebříčku IEP 11. místo, o rok dříve místo 14. Žebříček ukazuje, že Evropa je opravdu nejbezpečnějším místem k životu. V TOP 20 ke zmíněným čtyřem mimoevropským státům přibyl už jen Bhútán. Ze středoevropských zemí se na 15. místě umístilo Slovinsko, na 19. Polsko, na 22. Maďarsko a na 23. Slovensko.

Naopak nejméně bezpečnými oblastmi pro život se poprvé za dobu měření GPI staly Blízký východ a severní Afrika. Celkově je průměr za celou Zemi obdobný jako vloni, nicméně pořád o dost nižší než v roce 2008, kdy začal klesat.

Nejméně mírumilovné zeměNejméně mírumilovné země|IEP

Podle IEP stálo vloni násilí svět 14,3 biliónu dolarů, což asi 13 % světového HDP.

Nepřekvapí seznam nejméně mírumilovných zemí na světě. Tento negativní žebříček vede Sýrie před Irákem a Afghánistánem. Překvapivé je ovšem umístění Ruska na 152. místě, mezi KLDR a Nigérií.

Míra bezpečnosti ve světěMíra bezpečnosti ve světě|IEP