Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Vysoký komisař OSN pro lidská práva obvinil ČR kvůli běžencům

Vysoký komisař OSN pro lidská práva dnes obvinil Českou republiku ze systematického porušování práv uprchlíků. Zajd Raad Husajn dal zároveň najevo znepokojení nad "xenofobními a islamofobními projevy" prezidenta Miloše Zemana. Ten to podle slov svého mluvčího považuje za stuňování kampaně proti České republice kvůli uprchlíkům.

Hrad je přesvědčen o tom, že se stupňuje kampaň proti České republice kvůli jejímu postoji k migrační krizi. Je podle něj zcela nemístné Česko tvrdě kritizovat za porušování práv uprchlíků. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček to uvedl v reakci na kritiku Vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Prezident Miloš Zeman podle mluvčího na svých slovech o islámu trvá.

Jak uvádí prohlášení Husajna na stránkách organizace, zvláštní pozornost se musí věnovat porušování práv dětí. Řada zemí zavedla restriktivní opatření vůčei imigrantům, kteří se chtějí dostat do evropských zemí  dále na severu, ale Česká republika je výjimečná v tom, že imigranty umísťuje do detence na 40 dní, a někdy údajně až na 90 dní, v podmínkách, které jsou popisovány jako ponižující.

„Podle důveryhodných zpráv z různých zdrojů není porušování lidských práv imigrantů ani náhodné, a osamocené, ale systematické: jeví se jako integrální součást postupu české vlády k odrazení migrantů a uprchlíků od vstupu do země nebo pobytu v ní,“ píše Zajd.

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky ve své zprávě také výslovně oceňuje zprávu ombudsmanky Anny Šabatové z 13.10, v níž popisovala údajně ponižující procedury, kterým jsou rodiče podrobovány před svými dětmi, které jsou traumatizovány přítomností „silně ozbrojených“ strážných.