V Egyptě dnes začaly parlamentní volby, skončí až v prosinci

V Egyptě dnes začaly parlamentní volby, skončí až v prosinci Zdroj: ČTK

V Egyptě dnes začaly parlamentní volby, skončí až v prosinci

V Egyptě dnes začala první etapa parlamentních voleb, které skončí až v prosinci. Egypťané naposledy volili zákonodárce na přelomu let 2011 a 2012, ale už v létě 2012 byl zákonodárný sbor rozpuštěn. Vláda prezidenta Abdal Fattáha Sísího nemá nyní významnější opozici a očekává se, že volby tuto situaci ještě dále posílí.

Volební právo má 55 milionů z 88 milionů Egypťanů. Dnes a v pondělí se volí ve 14 z 27 provincií země a druhé kolo se tam pak bude konat 26. a 27. října. Ve zbytku země se pak bude volit opět ve dvou kolech od 22. listopadu do 2. prosince. V sobotu začali volit na egyptských velvyslanectvích ve světě Egypťané, kteří žijí v cizině.

Občané rozhodují o obsazení 568 křesel, zbylých 28 poslanců jmenuje prezident. Podle egyptského volebního systému je 448 mandátů určeno nezávislým kandidátům a 120 pak osobám ze stranických kandidátek. Strany musejí dodržet kvóty, které se týkají zastoupení žen, křesťanů, ale také invalidů, mladých lidí, dělníků a zemědělců. Většina z kandidujících podporuje Sísího, který byl zvolen loni.

K ostraze volebních místností, které jsou oddělené pro muže a ženy, bylo povoláno 300.000 vojáků a policistů.

Egypt má za sebou neklidné roky, jež následovaly po revoluci a odstoupení bývalého prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011. Vedení země se pak ujalo islamistické Muslimské bratrstvo, které začalo klást důraz na islám a vyvolalo tím nespokojenost liberálnější části společnosti. V minulých volbách získali islamisté dvě třetiny parlamentních mandátů a polovinu z nich mělo právě Muslimské bratrstvo.

Prezidentské volby v roce 2012 pak vyhrál jeho kandidát Muhammad Mursí, avšak pravidelně se konaly demonstrace proti bratrstvu. Tradičně silná armáda se rozhodla zakročit, roku 2013 Mursího svrhla a rozprášila demonstrující. Při nejrozsáhlejší akci v srpnu 2013 bylo jenom v Káhiře zabito na 700 lidí. Muslimské bratrstvo pak bylo zakázáno a tisíce jeho stoupenců a členů skončily ve vězení. Vedou se s nimi procesy a v několika je souzen také Mursí.

Sísí nastolil zpět vládu silné ruky a tvrdí, že je třeba vyvézt Egypt z ekonomických problémů a obnovit také jeho důvěru mezi turisty, kteří se kvůli násilnostem začali Egyptu vyhýbat.

Odborníci neočekávají velkou volební účast. Sísí v sobotním televizním projevu Egypťany vyzval, aby přišli volit. "Vyzývám vás všechny, muže a ženy, mladé a starší, zemědělce a dělníky z celé země, abyste přišli k urnám pro dobro této země a vybrali správně," řekl.