Vlajka Ztohoven nad Hradem

Vlajka Ztohoven nad Hradem Zdroj: Ztohoven

Malé vítězství pražské kavárny. Soud nepotrestal Ztohoven za „trenky“

Je to velká rána pro prezidenta Zemana, který vyvěšení obřích červených trenýrek na Hradě místo prezidentské standarty prezentoval jako velké ohrožení bezpečnosti ústavních činitelů. Soud dnes odmítl dva pachatele - umělce ze skupiny Ztohoven – potrestat. Kvůli jejich akci přitom prezident odvolal tři vysoké činitele, kteří byli za bezpečnost Hradu zodpovědní.

Podle soudkyně sice střecha Hradu mohla být poškozena, ve spisu ale nejsou důkazy o vině členů Ztohoven. Soudkyni se prý také nezdálo vyčíslení škody. "Není exaktně stanovena," řekl ČTK advokát umělců Michal Pokorný. Státní zastupitelství může podat proti rozhodnutí soudu stížnost, kterou bude řešit Městský soud v Praze. Případ se může vrátit žalobcům, kteří nařídí policii další vyšetřování, nebo rozhodne soud jinak.

Prezident Zeman reagoval vzápětí po informaci médií o rozhodnutí soudu prostřednictvím svého mluvčího. "Ke kauze Ztohoven: Pan prezident obdivuje rychlost, s jakou soudkyně rozhodla. A věří, že se na střechu Hradu byla podívat," napsal Ovčáček na internetové sociální síti Twitter.

Soudkyně rozhodla týden poté, kdy jí státní zastupitelství poslalo návrh na potrestání. Také žalobci jednali v řádu dní, jejich mluvčí Jan Lelek dříve řekl, že návrh byl zaslán krátce poté, kdy žalobci dostali spis od policie. Rychlost vyšetřování Lelek vysvětlil tím, že případ se řešil ve zkráceném řízení a jde o "bagatelní věc".

Zeman se v reakci na rychlost soudkyně dotkl dlouhodobého tématu. Například při jmenování nových soudců opakovaně upozorňoval na to, že soudní řízení v ČR trvají příliš dlouho. "Uvědomte si, že neuvěřitelná délka soudního řízení snižuje prestiž vaší profese, a snažte se dělat všechno pro to, aby se ta lhůta zkrátila," řekl nováčkům letos v lednu.

Jindy si posteskl, že délka soudních řízení je největší bolestí české justice, a uvedl, že soudnictví by se mělo inspirovat v USA, kde platí zákon o rychlých soudech, podle nějž by od zahájení do skončení soudního řízení nemělo uplynout více než 100 dnů. Další skupince nových soudců popřál "čistý stůl v jejich práci" se zdůvodněním, že jedním z kritérií hodnocení efektivity soudců je počet nedodělků.