Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje

Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje Zdroj: Tomáš Frait / Mafra / Profimedia

Olomoucký hejtman Rozbořil zmizel. Od výslechu kvůli kauze Langer ho nikdo neviděl

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), v jehož pracovně v úterý několik hodin zasahovali policisté kvůli údajné korupční kauze, dnes nenastoupil do práce a zrušil svůj program. ČTK to řekla mluvčí kraje Kamila Navrátilová. Mluvčí zatím nemá informace o tom, kde hejtman je. Policie v úterý zadržela několik lidí v Praze a Olomouci.

Detektivové zasahovali například na krajském ředitelství olomoucké policie a v domě bývalého ministra vnitra Ivana Langra, kterého předvedli k výslechu. Obviněn dosud nikdo nebyl, uvedl dnes olomoucký vrchní státní Ivo Ištvan.

"Pan hejtman dnes v práci není a byl zrušen jeho program. O pohybu hejtmana zatím nemám informace. Uvidíme zítra," řekla Navrátilová.

Iinternetový deník Neovlivni.cz s odkazem na povolení k prohlídce dnes uvedl, že Langra prověřují na základě odposlechů, v nichž o něm hovoří někteří olomoučtí policisté.

ÚOOZ má podle Neovlivní.cz podezření, že bylo zmanipulované či ovlivněné vyšetřování údajných finančních machinací v extraligovém hokejovém klubu HC Olomouc, financování jednoho z regionálních aquaparků či výstavba jezdeckého klubu. Protimafiánský útvar se prý dlouhodobě o Langra zajímal kvůli finančním převodům spojených s fotovoltaickou elektrárnou v jihočeském Ševětíně. Jeho samotné zadržení se ale údajně týká výlučně aktivit olomouckých bezpečnostních složek. "V příkazu k domovní prohlídce není o soláru ani Ševětíně ani slovo," dodal internetový deník Neovlivni.cz.

Langer byl podle odposlechů v kontaktu zejména s některými policisty, a to současnými, bývalými i z těch elitních útvarů. "Odposlechnuté rozhovory olomouckých policistů podle ÚOOZ nicméně naznačují, že se Ivan Langer angažoval například ve výběru nového šéfa městské policie, kdy údajně sháněl 'vhodného' protikandidáta, nebo předával policejní informace směrem k olomouckému hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi," uvedl web Neovlivní.cz.

Kriminalisté podle Neovlivní.cz ve svých dokumentech odkazují na olomouckou kavárnu Cafe Delux, kde se policisté údajně scházeli a jednotlivé kauzy řešili.