Bavorský ministr financí nevylučuje vznik plotů na hranicích SRN

Bavorský ministr financí nevylučuje vznik plotů na hranicích SRN Zdroj: profimedia.cz

Němečtí politici tahají za brzdu. Navrhují plot na hranicích a omezení scelování rodin

Zcela proti všemu, co až dosud říkali nejvyšší němečtí představitelé, se začínají vyslovovat někteří místní politici. Jen dnes například zazněl požadavek na omezení zcelování rodin, a dokonce na stavbu plotu na bavorských hranicích.

Nejkontroverznější je asi požadavek na stavbu plotu na bavorských hranicích s Rakouskem a Českem, který ovšem nevyslovil nikdo nevýznamný – šlo o bavorského ministra financí Markuse Södera. Časopisu Focus řekl, že to je jedna z možných reakcí na nedostatečnou ochranu vnějších hranic Evropské unie. Zemský premiér Horst Seehofer sice návrh na vytvoření plotů ihned odmítl, ovšem fakt, že bavorská vláda diskutuje o kroku, který třeba v případě Maďarska vyvolal ostrou kritiku Berlína, znamená značný posun.

"Když nejsou chráněny vnější hranice EU, musí německá vláda přemýšlet o tom, jak ochrání německou hranici," řekl Söder s tím, že německá vláda nemá přehled o tom, kdo do země přichází. "Jsem proto přesvědčen, že se v Evropě ještě bude mluvit o budování ochranných plotů," uvedl bavorský ministr. Podotkl také, že EU měla místo finanční pomoci Řecku raději dohodnuté prostředky investovat do "masivní ochrany hranic".

Söderův návrh odmítl bavorský premiér Seehofer. "Jsem pro omezení imigrace, ale dokud budu v čele vlády, v Bavorsku hraniční ploty nebudou," řekl deníku Süddeutsche Zeitung. "V žádném případě nebudou na bavorské hranici, ale ani nikde jinde v Evropě," dodal.

Několik vlivných konzervativních politiků z Německa a Rakouska zase navrhuje omezení práva na scelování rodin uprchlíků. Například místopředseda německého Spolkového sněmu Johannes Singhammer z Křesťanskosociální unie (CSU) poukázal na to, že v Německu dosud našlo útočiště 200.000 Syřanů. A protože podle statistik každý uprchlík uplatňuje právo na přistěhování v průměru tří příbuzných, pak "potenciál dostěhování" do Německa nyní obnáší dalších 600.000 lidí.

Mluvčí rakouské vládní ÖVP pro záležitosti žen Dorothea Schittenhelmová  přišla s návrhem, aby bylo scelování rodin umožněno až po třech letech. Politička podporuje návrh své strany na "azyl na určitou dobu", během níž by si azylanti do Rakouska nesměli brát své příbuzné. Přistěhovat by si je pak směli až poté, co se postaví na vlastní nohy a jsou schopni rodinu uživit.

V Německu se v září zaregistrovalo rekordních 170.000 běženců, skutečný počet přicházejících uprchlíků ale je výrazně větší. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann ho tento týden odhadl na 270.000 lidí. Většina běženců přišla do země přes rakousko-bavorskou hranici. Německá vláda očekává, že celkem za letošní rok dorazí do země 800.000 žadatelů o azyl. Někteří politici mluví dokonce o milionu běženců.