Katalánské volby vyhráli separatisté

Katalánské volby vyhráli separatisté Zdroj: ČTK/AP/Emilio Morenatti

Separatisté vítězí v Katalánsku. Španělsko chtějí opustit do dvou let

Strany usilující o nezávislost Katalánska na Španělsku v dnešních předčasných regionálních volbách získaly poměrně přesvědčivou většinu v regionálním parlamentu. Vyplývá to podle katalánské televize TV3 z odhadů výsledků na základě dotazování voličů po opuštění volebních místností.

Šéf katalánské regionální vlády Artur Mas, který byl zároveň jedničkou kandidátky volební koalice Společně pro Ano, dnešní volby předem označil za plebiscit o budoucnosti Katalánska.

Platforma Společně pro Ano získala mezi 63 a 66 křesly v regionálním parlamentu, který čítá 135 poslanců. Odtržení Katalánska od Španělska navíc podporují také politici z levicové Kandidátky lidové jednoty (CUP), která podle odhadů získá 11 až 13 mandátů. Strany usilující o nezávislost Katalánska na Madridu obdržely zhruba polovinu všech odevzdaných hlasů.

Masova liberální strana Konvergence a jednota (CiU) separatistickou volební platformu vytvořila spojením s levicovým rivalem Republikánskou levicí Katalánska (ERC).

Jako referendum o nezávislosti hospodářsky vyspělého Katalánska dnešní volby chápala také značná část voličů. Mas by chtěl samostatnost regionu, třeba i jednostranně, vyhlásit v roce 2017. Španělská vláda tomu ale chce zabránit všemi dostupnými právními prostředky.

Madrid loni uspořádání referenda o nezávislosti Katalánska zablokoval. Region sice přesto vypsal hlasování v jiné formě, ale přišla jenom polovina oprávněných voličů a z ní se pro osamostatnění vyjádřily čtyři pětiny lidí.