Ztohoven vyměnili prezidentskou standartu

Ztohoven vyměnili prezidentskou standartu Zdroj: Ztohoven

Ztohoven vyměnili prezidentskou standartu, nad Hradem vlály obří trenky

Umělci ze skupiny Ztohoven v sobotu večer umístili na své stránky a facebookový účet videa, na nichž je vidět, jak vyměňují nad Pražským hradem prezidentskou standartu. Na stožár nad prezidentským palácem vyvěsili obří červené trenky. „Dnes nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic,“ píší Ztohoven na svých stránkách.

Nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic from ztohoven on Vimeo.

Ze zprávy Ztohoven není jasné, kdy k akci mělo dojít, ani zda prezidentskou standartu na stožár zase vrátili.

Na dvou videích, které skupina zveřejnila na sítí Vimeo, je ze dvou úhlů zachycena situace, jak maskovaní muži po lešení vylezou na střechu, sundají ze stožáru prezidentskou standartu s nápisem „Pravda vítězí“ a místo ní pověsí obří červené trenýrky.

Fotky a video z akce pak doprovází verše, vysvětlující akci jako protest proti krokům prezideta Miloše Zeman. „Rudé jak čínská vlajka/snad trapností a taky vzteky/vlají dnes nad Prahou/(a hraje balalajka)/
prezidentské trenky,“ začíná báseň.

Nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic (2) from ztohoven on Vimeo.

Umělecká skupina Ztohoven na sebe poprvé upozornila v roce 2003, kdy přikryla část neonového srdce svítícího nad Hradem tak, aby znázorňovalo otazník. V roce 2007 se pak nabourali do vysílání ČT, kde odvysílali záběry atomového výbuchu v Podkrkonoší. Později například v rámci svých umělecko-aktivistických aktivit procestovali pomocí upravených dokladů Evropu či zveřejnili telefonní čísla poslanců.