Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Kurz nad 27 korun za euro bude ČNB držet nejméně do poloviny roku 2016

Česká národní banka (ČNB) bude držet kurz koruny nad hranicí 27,00 Kč/EUR nejméně do druhé poloviny příštího roku. V České televizi to dnes řekl guvernér ČNB Miroslav Singer. Poradce ministra financí a ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl naopak míní, že správný čas k ukončení devizových intervencí, které drží kurz koruny nad 27 korunami za euro, nastal právě teď.

Světová ekonomika podle Singera stále není na úrovni, aby se nemusela obávat recese. Patrně se tak ve funkci ukončení intervencí nedočká. "V zásadě platí, že těžko se dožiji ve funkci konce intervenčního režimu. To je prostá koincidence (náhodná shoda) toho, že bankovní rada je názoru, že odchod z režimu hrozí nejdříve ve druhé půlce příštího roku a můj mandát funkce guvernéra končí v polovině příštího roku," uvedl.

Michl by uvolnil kurz koruny na hranici 26,00 Kč/EUR. Problémem je podle něj zejména to, že banky nevědí, co s penězi. Obává se rovněž toho, že se centrální banka po ukončení intervencí dostane do obrovské ztráty. Singer míní, že rozvaha ČNB ovlivňuje jen množství peněz v ekonomice. "Když ČNB zvyšuje svoji ztrátu, paradoxně množství peněz v ekonomice stoupá. To nám v tuto chvíli nijak nevadí," dodal.

ČNB minulý týden oznámila, že může udržovat uvolněnou měnovou politiku, tedy i režim devizových intervencí, déle, než předpokládá její srpnová prognóza vývoje ekonomiky. Důvodem může být snížení očekávaného růstu Číny a jiných rozvíjejících se zemí a s tím spojený pokles cen ropy i dalších komodit, uvedl viceguvernér centrální banky Vladimír Tomšík.

Prognóza ČNB počítá s používáním kurzu jako nástroje měnové politiky až do konce roku 2016. Samotná bankovní rada v srpnu deklarovala, že neukončí intervenční režim dříve než ve druhé polovině roku 2016. ČNB nyní drží kurz poblíž 27 Kč/EUR, v posledních dnech se pohybuje pár haléřů nad touto hodnotou. Před zahájením devizových intervencí 6. listopadu 2013 byl na 25,79 Kč/EUR a v den zahájení intervencí, 7. listopadu 2013, vyskočil kurz na 26,98 Kč/EUR.