Budoucí egyptská vědkyně Faiád

Budoucí egyptská vědkyně Faiád Zdroj: reprofoto CNN

Egyptská dívka vymyslela, jak proměnit plast v biopalivo. Ušetří to desítky milionů dolarů ročně

Zdá se to být jako zázrak. Teprve náctiletá egyptská studentka Azza Faiád zaujala svým nápadem Egyptský výzkumný institut pro výrobu paliv. Ten se jejím nápadem zabýval, a došel k závěru, že je realizovatelný. Dívka totiž zjistila, že díky jednomu z hliníkových silikátů, který při spalování plastů použila jako katalyzátor, je možné výrazně ušetřit při spalování plastů, a navíc tímto procesem získat biopaliva.

Díky onomu katalyzátoru se při spalování plastu začne uvolňovat metan a propan. Ty mohou být dalšími chemickými procesy přeměněny v etanol, a právě z něj je možné vytvořit tzv. biopaliva. Plastové polymery, které dívka z plastů získala, jsou stejné jako ty, které jsou získávány např. z řepky k výrobě biopaliv.

Obrovskou výhodou popsaného procesu by byla jeho cena, díky níž by mohl Egypt ušetřit desítky milionů dolarů ročně. Země má dlouhodobě problémy s druhotným zpracováním odpadů, především plastů.

V zemi se téměř netřídí odpad, většina odpadu končí na ilegálních skládkách nebo prostě na ulici. Větší problém s plastovými odpady je na venkově, kde chybí mj. osvěta ohledně chování k plastovým odpadům. Podle serveru Goodnewsnetwork.org by se tímto způsobem mohlo Egyptu ročně „vrátit“ až 163 milionů dolarů, které by země ušetřila díky výrobě biopaliv z plastových lahví. Nápad mladé dívky je nyní podrobován podrobnému výzkumu.