Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Nad Novou Guineou zmizelo indonéské letadlo s 54 lidmi

Indonéské letadlo s 54 lidmi na palubě dnes ztratilo kontakt se zemí nad indonéskou Papuou. Informovala o tom indonéská záchranná služba. Obyvatelé jedné vesnice oznámili, že viděli letadlo spadnout.

"Kontakt s letadlem byl přerušen," sdělil velitel záchranné služby BASARNAS Bambang Soelystyo agentuře Reuters. Služba na svém twitterovém účtu oznámila, že letadlo patří společnosti Trigana a na jeho palubě je 44 dospělých, pět členů posádky a pět dětí. Kontakt s pozemními radary byl podle serveru The Straits Times přerušen odpoledne místního času. Na místě byl silný vítr a pršelo.

Kontakt s letadlem se přerušil půl hodiny po jeho startu z Jayapury u hranice s Papuou-Novou Guineou. Stroj mířil do Oksibilu v indonéské provincii Papua na ostrově Nová Guinea. Let měl trvat jen 45 minut a posádka se naposledy ohlásila deset minut před předpokládaným přistáním.

"Nevíme ještě, co se s letadlem stalo, jednáme s místními úřady," řekl mluvčí indonéského ministerstva dopravy J.A. Barata.

Beni Sumaryanto ze společnosti Trigana později sdělil, že obyvatelé jedné vesnice v horách v blízkosti Oksibilu viděli letadlo spadnout. Řekl, že záchranné týmy tam vyrazí ráno místního času.

Podle společnosti Trigana nad oblastí panuje "velmi špatné počasí, je zataženo a tma". "Je to kopcovité a pro pátrání ne moc dobré," sdělila společnost.

K pátrání bylo sice vysláno jiné letadlo, ale později bylo odvoláno, protože viditelnost už byla velmi špatná. Pátrací operace má znovu začít v pondělí ráno místního času (neděli večer SELČ).

Místní média připomínají, že letadlo bylo nad nepřístupnou džunglí v horách. Některé stroje, které tam havarovaly v minulosti, se nikdy nenašly. Letadlo mířilo do oblasti, která je přístupná jedině letecky.

Indonésie nemá nejlepší pověst v bezpečnosti létání. Evropská unie kvůli bezpečnostním problémů v letech 2007 až 2009 zakázala indonéským leteckým společnostem létat do Evropy. Loni v prosinci se do Jávského moře za bouřky zřítilo letadlo společnosti AirAsia na lince se Surabayi do Singapuru a všech 162 lidí na palubě zahynulo. Trigana je malá letecká společnost, která byla založena v roce 1991 a která létá na asi čtyřiceti domácích linkách.