Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: ČTK

Nejaktivnějším poslancem letos socialista Seďa, hnutí ANO nemakalo - skončilo poslední

To je pro hnutí ANO velmi nepříjemné. Strana, která se do parlamentu dostala pod heslem “Nejsme jako politici, makáme”, nemakala. Aspoň podle průzkumu letošní aktivity poslanců a poslaneckých klubů v Parlamentu ČR, který provedla organizace KohoVolit.eu.


Nejaktivnějším poslancem v roce 2015 je socialista Antonín Seďa, Jan Zahradník (ODS) či lidovecký Ludvík Hovorka. Z poslaneckých klubů má jedničku Úsvit, nejméně aktivní je klub ANO.

Aktivita se měří několika parametry, například účastí na schůzích, počtu podaných návrhů zákonů, vystoupení na schůzích a interpelací. U nejaktivnějších poslanců se účast na jednáních pohybovala přes 92 procent. „Poslanec Seďa dosáhl dokonce 99 procentní účasti na hlasováních,“ uvedl Kamil Gregor z KohoVolit.eu.

Co se týče navrhování zákonů, byl velmi aktivní bývalý Okamurův klub Úsvitu. Návrhy to však v tomto případě často končilo, zákony Úsvitu málokdy projdou schvalovacím procesem. Výsledky KohoVolit.eu také naznačují, že aktivita je patrnější u opozičních stran - druhý byl klub ODS, třetí komunisté.

Nejméně aktivní jsou naopak poslanci Babišova Hnutí ANO. To vykazuje velmi nízkou účast na schůzích a mizivou aktivitu v oblasti interpelací či zákonodárství. Vůbec nejméně aktivním senátorem je pak Jaroslav Palas za ČSSD, bývalý hejtman Moravskoslezského kraje.