Policista v americkém Texasu zastřelil neozbrojeného devatenáctiletého černocha. - ilustrační foto

Policista v americkém Texasu zastřelil neozbrojeného devatenáctiletého černocha. - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Texaský policista zastřelil neozbrojeného černošského mladíka

Policista v americkém Texasu zastřelil neozbrojeného devatenáctiletého černocha. Mladík byl podezřelý, že projel autem výlohu prodejny automobilů. Uvedly to texaské úřady. Policista v březnu absolvoval policejní akademii a byl ještě v zácviku. 

Policie v texaském Arlingtonu uvedla, že devětačtyřicetiletý Brad Miller zasahoval v pátek ráno po hlášení o probíhající krádeži. Narazil přitom na muže, který byl podezřelý, že projel autem skrze výlohu prodejny automobilů. Následovala hádka, při které "nejméně jeden policista vystřelil ze zbraně," uvedla policie. Mladík byl podle ní v tu chvíli neozbrojen.

Podle Reuters nebylo bezprostředně možné ověřit, jaká Millerova barva pleti. List USA Today napsal, že Miller je běloch.

Ve Spojených státech se již nějakou dobu věnuje zvýšená pozornost způsobům použití síly ze strany strážců pořádku, především pak vůči černochům a lidem původem z Latinské Ameriky. Děje se tak po sérii případů policejního násilí, včetně loňského zastřelení neozbrojeného černošského mladíka ve městě Ferguson ve státě Missouri, které vyvolaly demonstrace po celých Spojených státech. V neděli od jeho smrti uplyne rok.