Mykola Azarov

Mykola Azarov Zdroj: EPA

Ukrajinský expremiér Azarov založil v Moskvě Výbor na záchranu Ukrajiny

Bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov, který se po loňském převratu na Ukrajině uchýlil do Ruska, oznámil dnes v Moskvě vytvoření Výboru na záchranu Ukrajiny. Ten má obnovit přátelské vztahy Kyjeva s Moskvou a "vyhnat z vlády cizince". Azarov vyzval k vypsání mimořádných voleb na Ukrajině a oznámil, že kandidátem jeho výboru na prezidentskou funkci je bývalý proruský poslanec kyjevského parlamentu Volodymyr Olijnyk. 

Výbor na záchranu Ukrajiny, jehož pobočky podle Azarova už na Ukrajině působí, vydal prohlášení, v němž vyzývá k masovým protestům proti nynějšímu ukrajinskému režimu. "Vyžeňme z vlády všechny cizince, jejichž přítomnost Ukrajince ponižuje. Nynější zločinný režim hrubě porušuje ústavní práva občanů a fakticky podněcuje lid k povstání proti tyranii a útlaku," praví se v prohlášení.

"Sami neodejdou. Lid musí vzít moc do svých rukou," stojí v dokumentu, který vyzývá "miliony Ukrajinců", aby vyšly do ulic s požadavkem demise nynější vlády.

Azarovův výbor vyzývá k uspořádání mimořádných prezidentských, parlamentních a komunálních voleb, které by měly s nynějšími vládci Ukrajiny skoncovat. Za prezidenta Azarov navrhl Olijnyka, bývalého ukrajinského poslance za proruskou Stranu regionů. Jako jeden z iniciátorů represivních zákonů, jejichž schválení loni v únoru vyvolalo pouliční protesty a vedlo k pádu režimu prezidenta Viktora Janukovyče, je Olijnyk na Ukrajině trestně stíhán.

Podle Azarova je Výbor na záchranu Ukrajiny "ochoten převzít odpovědnost za budoucnost státu". Kdo jsou členy výboru, Azarov nesdělil. "Část z nich žije na Ukrajině a jsou v nebezpečí. Přijde doba, kdy je lidu všechny představíme," řekl expremiér novinářům. Jde prý o vlastence, kteří nejsou spojeni s nynějším, ale ani předchozím ukrajinským režimem.

O osudu svrženého prezidenta Janukovyče ani o případné spolupráci s ním se Azarov nezmínil. Exprezident po útěku z Ukrajiny žije v západoruském Rostově na Donu. Janukovyč se Azarova jako předsedy vlády zbavil už loni v lednu ve snaze uspokojit část požadavků demonstrující opozice.