Policie zveřejnila v databázi pohřešovaných lidí na webu fotografie pětice Čechů, kteří zmizeli v polovině července v Libanonu.

Policie zveřejnila v databázi pohřešovaných lidí na webu fotografie pětice Čechů, kteří zmizeli v polovině července v Libanonu. Zdroj: ČTK

Jan Švarc
Martin Psík
Pavel Kofroň
Adam Homsi
Miroslav Dobeš
5
Fotogalerie

Češi, kteří zmizeli v Libanonu, se stále pohřešují. Policie zveřejnila jejich fotografie

Policie zveřejnila v databázi pohřešovaných lidí na webu fotografie pětice Čechů, kteří zmizeli v polovině července v Libanonu. Jejich jména již dříve zveřejnila média. Na zařazení fotek do databáze upozornil server iDnes.cz. Případem se zabývají tajné služby v zahraničí, zveřejněním fotek začne podle serveru policie únos vyšetřovat také v Česku, což prý dosud nemohla.

Pětice zmizela v Libanonu kolem 18. července, kdy místní policie našla auto s jejich doklady. Libanonská média spekulovala, že byli uneseni a jejich únos by mohl souviset s případem Alího Fajáda, který byl loni zatčen v Česku a je bratrem muže zmizelého spolu s Čechy. Jedním z nich je obhájce Fajáda Jan Švarc. Dalším je podle médií voják Martin Psík, který má zkušenosti ze zahraniční mise v Afghánistánu, a údajně měl na starost bezpečnost výpravy.

Jako překladatel skupinu doprovázel cestoval Adam Homsi, který už dříve Libanon navštívil a mluví několika jazyky. Pětici uzavírají televizní reportéři z Jindřichova Hradce Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň. Podle médií se dříve zabývali Fajádovou kauzou, nyní chtěli natáčet o situaci v utečeneckých táborech.

Kvůli případu zasedl několikrát v Česku krizový štáb ministerstva zahraničí. Do Libanonu se chystá také šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD), o jeho cestě se má rozhodnout do konce týdne. V Bejrútu má jednat se svým libanonským protějškem Džibránem Básilem. Předpokládá se, že s ním měli letět zástupci bezpečnostních složek, aby si vyměnili informace o případu s libanonskými kolegy. V Libanonu už nyní působí dva čeští experti z tajných služeb, kteří získávají na místě informace a slaďují postup s místními zpravodajskými službami.

Mluvčí úřadu Michaela Lagronová ve středu řekla, že tajné služby dál vyhodnocují nové informace o případu, podrobnosti k nim ale sdělit nemohla. České úřady prý mají spoustu informací, jejichž prověření si ale vyžádá čas.

Policie nalezla vůz a věci v nebezpečném údolí Bikáa nedaleko syrských hranic. Souvislost s Fajádem jeho rodina popřela. Libanonský ministr vnitra Núhad Mašnúk minulý týden uvedl, že podle tamních vyšetřovatelů má případ kriminální pozadí. Zmizení Čechů údajně souvisí s mafiemi, s pašováním drog a zbraní.