Po třech týdnech jsou opět v provozu řecké banky

Po třech týdnech jsou opět v provozu řecké banky Zdroj: profimedia.cz

Po třech týdnech jsou opět v provozu řecké banky

Řecké banky dnes po třech týdnech znovu otevřely, výběry peněz z účtů jsou však nadále omezené. Podle agentury Reuters se před bankami při otevření vytvořily fronty lidí. Banky byly v důsledku dluhové krize uzavřeny 29. června, stejně jako akciová burza. Ta zatím zůstává mimo provoz. 

Cestu k otevření bank ve čtvrtek uvolnila Evropská centrální banka (ECB) zvýšením objemu nouzového financování. Její krok přišel poté, co Atény souhlasily s reformami a úspornými opatřeními, kterými věřitelé podmiňují další finanční pomoc.

Uzavření bank bylo nejviditelnější známkou dluhové krize, která Řecko dohnala na pokraj bankrotu. Znovuotevření bank nařídila řecká vláda v sobotním dekretu. Rozhodla se rovněž zvýšit flexibilitu limitu pro výběr peněz, který byl stanoven na 60 eur (zhruba 1600 Kč) denně. Pokud si nyní Řekové peníze jeden den nevyberou, navýší se jim limit následující den o nevyčerpanou částku.

Šéfka řecké bankovní asociace Luka Katseliová uvedla, že pro období od pondělí do pátku byl stanoven souhrnný limit výběrů na 300 eur a pro následných sedm dnů na 420 eur. V průměru tak Řekové budou moci i nadále vybírat pouze 60 eur denně.

Zachována byla i řada dalších restrikcí, včetně zákazu převodu peněz do zahraničí. "Kapitálové kontroly a restrikce výběrů zůstanou v platnosti. Vstupujeme však do nové fáze, od které si všichni slibujeme návrat k normálnímu stavu," řekla Katseliová.

Bankéři podle agentury Reuters nepředpokládají, že by znovuotevření bank provázely výraznější problémy. "Mohly by se tvořit fronty, protože řada lidí si bude chtít vybrat peníze ze svých depozitních schránek," uvedl jeden z úředníků banky Piraeus.

Do bank dnes podle agentury DPA zamířili především lidé, kteří nepoužívají platební karty, a nemohli si tak v uplynulých týdnech vybírat peníze z bankomatů. Další lidé přišli zaplatit účty za elektřinu či vodu. Otevření bank využili rovněž menší podnikatelé, kteří potřebují například zaslat peníze dodavatelům.

"Situace je lepší než v uplynulých několika týdnech. Díky bohu jsme neskončili u drachmy!," řekla agentuře Reuters dvaašedesátiletá důchodkyně Maria Papadopuluová. "Přišla jsem dnes zaplatit účty a daně. Minulý týden to nešlo. Pro starší lidi, jako jsem já, je to všechno velice vyčerpávající," dodala.

Atény se začátkem minulého týdne s eurozónou předběžně dohodly na nové finanční pomoci v objemu až 86 miliard eur podmíněné ekonomickými reformami a úspornými opatřeními. Dnes mají do Řecka dorazit první evropské peníze v podobě tříměsíčního překlenovacího úvěru ze staršího stabilizačního mechanismu Evropské unie. Pomoc ve výši sedmi miliard eur ale rychle spolkne splátka pro ECB i vrácení částky, kterou Řecko dluží Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF).

ECB již ve čtvrtek umožnila řeckým bankám čerpat větší objem nouzových úvěrů, když zvýšila limit půjček z programu nouzového financování ELA o 900 milionů eur z dosavadních téměř 90 miliard eur. Řecké banky jsou nyní na penězích z programu ELA závislé.

Řecko již dnes začíná s bolestnými změnami sazeb daně z přidané hodnoty. V platnost vstupuje zvýšení sazby pro energie i potraviny, dopravu, veřejné stravování a celé poměrně široké spektrum dalšího zboží a služeb. Uprostřed letní sezony to pocítí i turisté. Vláda očekává, že zvýšení DPH obohatí státní pokladnu letos o 795 milionů eur, od příštího roku pak o 2,4 miliardy. Otázkou je, jak se v zemi, která má bohaté zkušenosti s daňovými úniky, zvýšení daně promítne do cen pro spotřebitele.