Video ukazuje místo těsně po pádu. Proruští separatisté prohrabují osobní věci obětí.

Video ukazuje místo těsně po pádu. Proruští separatisté prohrabují osobní věci obětí. Zdroj: reprofoto youtube.com

Rok od pádu MH17 se objevilo nové video: Rusové se diví, že spadlo civilní letadlo...

Po roce od sestřelení malajsijského letu MH17 vyšly najevo další skutečnosti, jež se pravděpodobně odehrály bezprostředně poté, co bylo letadlo sestřeleno. Na videu je vidět skupinu ruských separatistů, kteří se diví, že civilní letadlo dostalo povolení proletět právě tímto koridorem...

Je jasné, že ani tento důkaz nepomůže, a proruští separatisté budou sestřelení popírat dál. Video však ukazuje na opravdu závažné skutečnosti – uniformovaní muži procházejí spáleným polem, které ještě doutná. Je zřetelné, že se jedná o letadlo plné civilních pasažérů. Muži se tomu diví, procházejí mezi mrtvými těly a nadávají. Jednomu z nich vyzvání telefon. „Kdo jim povolil proletět tímto koridorem?“ zazní mimo jiné od jednoho z mužů. Video dnes zveřejnila australská média a během několika hodin si jej všimla téměř všechna světová média. 

Ani po roce nedošlo k uspokojivému závěru sestřelení letadla, jehož cestující byli převážně nizozemští občané. Britská vláda sice v souvislost s nešťastným výročím navrhla, Rusko jej však vytrvale odmítá, tribunál tak nejspíš ustaven nebude. Rusko i po zveřejnění videa viní ze sestřelení letadla Ukrajinu.

Na video se můžete podívat zde: