Jazyky

Jazyky Zdroj: Marek Douša

Až 1,5 miliardy lidí se ve světě učí anglicky, francouzsky jen 82 a čínsky 30 milionů

Angličtina válcuje ostatní jazyky světa a nepotřebuje k tomu ani žádnou podporu různých států. Je prostě nejužívanějším komunikačním jazykem v byznysu, při cestování, ve vzdělávání či ve vědě. Doba, kdy se s ní pokoušely jiné jazyky soupeřit, je zjevně pryč. Anglicky se momentálně učí na světě 1,5 miliardy převážně mladých lidí.

Angličtina je už nejužívanějším a nejpopulárnějším cizím jazykem jednoznačně i v České republice. Doby dominantní němčiny a komunisty vnucené ruštiny jsou v tomto směru také zapomenuty.

Podle hongkongského prestižního deníku South China Morning Post, který připravil velkou analýzu světových jazyků, následuje za angličtinou francouzština, kterou by se mělo učit na planetě 82 milionů lidí. V tomto případě je zde ale velmi silná podpora francouzské vlády. Na třetím místě je stále populárnější (kvůli ekonomickým zájmům) čínština, která má 30 milionů příznivců.

Španělsky a německy se učí 14,5 milionů lidí na světě, italsky osm a japonsky tři miliony.

Nejvíce takzvaných živých jazyků, tedy těch, kterými skutečně ještě někdo v reálném životě hovoří, najdeme pak ve státě Papua Nová-Guinea. Je jich tam až 839. Dalo by se říci - co vesnice, to jiný jazyk. Následuje Indonésie se 707 jazyky, pak Nigérie (526), Indie (454) a Spojené státy americké, kde imigranti hovoří 422 jazyky světa.