Recep Tayyip Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: Reuters

Turecký prezident Erdoğan: Evropské země by měly převzít odpovědnost za uprchlíky

Turecký islamistický prezident Recep Tayyip Erdoğan během návštěvy Albánie vyzval země Evropské unie, aby splnily své povinnosti vůči přistěhovalcům snažícím se dostat do Evropy skrze středozemní moře.

Erdoğan během tiskové konference v albánském hlavním městě Tiraně prohlásil, že všichni jsme svědky umírání uprchlíků ve Středozemním moři a na jiných místech Evropy. Můžeme být lhostejní k osudu chudých a bezdomovců? Copak nejsou bohaté země povinny poskytnout řešení jejich situace? Evropské země by měly převzít odpovědnost a měly by plnit své povinnosti vůči přistěhovalcům, konstatoval Erdoğan.

V roce 2014 požádalo o azyl v Evropě přibližně 360 000 osob, avšak jen 185 000 lidem byl azyl udělen. Většina z přistěhovalců se usadila ve Velké Británii, Německu, Švédsku, Itálii, Francii a Nizozemí.

Během své návštěvy Albánie turecký prezident Erdoğan spolu s albánským prezidentem rovněž otevřel stavbu největší mešity na Balkáně, která by po dostavbě měla mít 20 000 metrů čtverečních a její náklady se odhadují na 30 milionů euro. Stavba je financována z Turecka.