Rekordní výhru 2,466 miliardy korun v evropské loterii Eurojackpot vyhrál včera večer sázející z Česka.

Rekordní výhru 2,466 miliardy korun v evropské loterii Eurojackpot vyhrál včera večer sázející z Česka. Zdroj: profimedia.cz

Rekordní výhru 2,466 miliardy korun vyhrál sázející z Česka

V evropské loterii Eurojackpot vyhrál včera večer rekordní částku 2,466 miliardy korun sázející z Česka. Dosud nejvíc v této loterii vyhrál loni v září v přepočtu zhruba 1,7 miliardy korun sázející z Finska. ČTK to sdělil mluvčí společnosti Sazka Václav Friedmann. Sazka v Česku sázky do Eurojackpotu přijímá od loňského října.

Výherci nyní běží lhůta 35 dní, během které se musí o svoji výhru přihlásit. "Jakmile se výherce přihlásí a my ověříme jeho výherní sázenku, do 60 dní převedeme celou částku na jeho účet. Výhry v České republice nepodléhají zdanění, výherce tedy obdrží celou částku," uvedl Friedmann.

Čísla v Eurojackpotu se losují každý pátek večer v Helsinkách. V České republice jsou výhry vypláceny v českých korunách a jejich výše je dána aktuálním kurzem v den losování.

K zisku hlavní výhry musel sázející trefit sedm čísel, když pět z nich vybírá z 50 a zbylá dvě z deseti. Pravděpodobnost zisku prvního pořadí tak je jedna ku 95 milionům. Sázející z Česka bere včerejší výhru s čísly 12, 14, 18, 38 a 46 a dvojicí doplňkových čísel 9 a 10. Za jeden sloupec sázenky se platí 60 korun.

Miliardářská loterie Eurojackpot se hraje v 16 evropských zemích a na výhry se skládají všichni sázející. Dosavadní druhá nejvyšší výhra v Eurojackpotu padla v Německu, bylo to kolem 1,61 miliardy korun. V Česku dosud sázející získal v Eurojackpotu nejvíce 17,3 milionu korun.

V Česku dosavadní rekordní výhru získal předloni v listopadu manželský pár z Chrudimska. Ve hře Sportka vyhrál téměř 400 milionů korun. Manželé tehdy oznámili, že velkou část peněz věnují na dobročinné účely, zejména na pomoc nemocným dětem.