Tesla motors

Tesla motors Zdroj: teslamotors.com

Firma Tesla chce solární energii přinést do domácností a má to být obrovský byznys

Americká automobilka Tesla Motors představila baterie, které mohou dávat energii pro domácnosti a podniky. Firma se nyní pokouší expandovat mimo oblast svého dosavadního podnikání, kterým jsou elektromobily.

Generální ředitel Tesla Motors Elon Musk ve čtvrtek oficiálně oznámil, že firma bude vyrábět baterie, které ukládají solární energii a slouží jako záložní systém pro spotřebitele během výpadků proudu.

Přístroj umožní spotřebitelům připojovat se a odpojovat od rozvodné sítě nebo přinést energii do vzdálených oblastí, které nejsou na síti.

Tesla plánuje začít dodávat jednotky pro instalaci v USA letos v létě.

Při této značně očekávané události konané poblíž Los Angeles, Elon Musk řekl, že jde o krok, který by mohl pomoci změnit „celou energetickou infrastrukturu na světě“.

"Tesla Energy je rozhodujícím krokem při snaze umožnit výrobu elektřiny s nulovými emisemi,“ uvedla společnost v prohlášení.

Podobně jako auta

Dobíjecí jednotka s lithium-iontovou baterií by byla vyrobena za použití stejných baterií, jaké Tesla vyrábí pro své elektromobily. Systém se jmenuje Powerwall, a Tesla bude prodávat přístroj na 7kWh za 3000 amerických dolarů, zatímco přístroj na 10kWh se bude prodávat za 3500 dolarů.

Pro představu, firma USwitch odhaduje, že jedna kWh může posloužit pro dva dny práce na notebooku, plný jeden cyklus pračky nebo mohou uvést desetkrát do varu konvici.

Podle Elona Muska by společnost byla v instalaci domácích baterií v partnerství se společností SolarCity, ale ohlásilo se už více firem. Musk je předsedou SolarCity a jejím největším akcionářem.

Rizika na cestě

Na jaká rizika může takové podnikání narazit? Podle analýzy, kterou pro BBC napsal Richard Taylor, je sázka na stacionární úložiště perspektivní, ale znamená velké náklady a pomalý návrat. Probíhá pomalý posun směrem k čisté energii získávané z větru a slunce. Proto je pro Muska racionální využít to, co už má, tedy využít své baterie a použít je pro domácí jednotky. Vstupní náklady 3500 dolarů ale mohou někomu připadat vysoké.

Je tu navíc potenciální silná konkurence, jako jsou firmy General Electric a jihokorejská LG Chem. Nebezpečí je i v tom, že lithium-iontové baterie mohou být nahrazeny vodíkovými články, což je technologie, kterou Tesla nemá. Zdá se ale, že Tesla na sebe chce tato rizika vzít. Elektromobily Tesla se ještě příliš nepodařilo rozšířit mimo jejich „domovinu“ a rozšířit produkci do dalších oblastí je něco, co by investory jistě potěšilo.

Nevypočitatelnost

Problém ukládání energie z nevypočitatelných alternativních zdrojů je zatím hlavní potíž. Různé způsoby ukládání jako přečerpávací elektrárny a setrvačníky jsou nevýkonné. Pokud by se ale tento problém vyřešil, byla by to energetická revoluce, která by změnila svět energetiky podobně, jako ekonomiku a celý život změnil internet. Nevypočitatelnost se ale také týká klasických zdrojů. Kdo by si ještě před nějakou dobou vsadil na to, že ropa spadne se svou cenou tak nízko?

I tam jde o důsledek rozvoje nových technologií. V těch jsou samozřejmě napřed vyspělé státy, zatímco ty, které jen sedí na nerostném bohatství, které neumí využít, čekají vážné problémy. Že bude chudobě a tedy neklidu čelit i jaderné Rusko, je vážný problém. Z tohoto hlediska jsou nové zdroje energie i mezinárodní, politický a strategický problém, jehož rozsah ještě neumíme úplně dohlédnout.