Americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro (vlevo) a ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček.

Americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro (vlevo) a ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Zdroj: ČTK

Velvyslanec Schapiro chválil Kmoníčka: Představuje to nejlepší, o čem je diplomacie v těžkých časech

Téměř 2,5 milionu korun z výtěžku tradičního vánočního bazaru dnes v rezidenci amerického velvyslance Andrewa Schapira předalo sdružení partnerů zahraničních diplomatů v ČR 28 českým neziskovým organizacím. Schapiro při této příležitosti složil hold diplomacii ředitele zahraničního odboru Hradu Hynka Kmoníčka, který urovnával nedávnou slovní rozepři mezi prezidentem Milošem Zemanem a Schapirem.

Kmoníček, který se předávání výtěžku také účastnil, podle amerického velvyslance "představuje to nejlepší, o čem je diplomacie v těžkých časech".

Zjevně tak narážel na snahu Kmoníčka urovnat roztržku po Zemanově výroku, že Schapiro má dveře na Pražský hrad zavřené poté, co se ambasador pozastavil nad účastí českého prezidenta na květnových oslavách konce druhé světové války v Rusku. Poté, co se na Zemana snesla vlna kritiky a za Schapira se postavila americká diplomacie, vysvětloval Kmoníček slova prezidenta tak, že Zeman měl na mysli jen jednu konkrétní schůzku.

Asociace partnerů diplomatického sboru (DSA) z výtěžku vánočního bazaru podpořila různé organizace, které se věnují znevýhodněným. Peníze letos putují na projekty hospicové a terapeutické péče, centra pro mladé i seniory, chráněné bydlení pro týrané ženy nebo dílny pro postižené děti. Každá z podpořených organizací dostala příspěvek ve výši od 32.000 do 185.000 korun.

DSA působí v Česku od roku 1997. Její členové pořádají vždy před Vánoci festival, kde si návštěvníci mohou koupit nevšední dárky z různých koutů světa. Výtěžek z této akce putuje na charitativní projekty. Od roku 2000 asociace takto rozdělila už více než 61 milionů korun.