Matěj Stropnický

Matěj Stropnický Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Stropnický (Matěj) dokázal, že metropoli vedou nedemokratičtí zbloudilci s marxistickými názory

Zelený politik Matěj Stropnický, náměstek pražské primátorky, není už dávno v pubertě, je mu 31 let. Ovšem v rozhovoru pro nové vydání Reflexu (můžete si ho koupit od čtvrtka) předvedl, že na významných funkcích se objevují i lidé, kteří vracejí do hry absurdní marxistické blouznění a maskují se u toho demokracií.

Předně, Matěj Stropnický (a v tom se choval skutečně jako nedospělé dítě) v průběhu interview vůbec nepochopil, že redaktor se ho na některé věci ptá se zjevnou nadsázkou, ale on reaguje, jako kdyby byl na politickém mítinku.

Uvádíme několik příkladů z rozhovoru.

Stropnický o tom, že vyhazuje z bytu domácí spotřebiče:

„Televize šla z domu hned, jak jsem začal žít sám. Všem doporučuji se jí zbavit jako první, protože člověka nutí, aby si kupoval další zboží.“ Ale nenutí, každý se může dívat, na co chce, reklamu může přepnout. Na to je taková věcička, které se říká ovladač.

Pak vyhodil „sporák“. Následovala „varná konvice“. Jsou strašně neekologické…

Chtěl odstranit z bytu i pračku. Pak soudil, že ji „potřebuje“. Smrdět ve špinavém oblečení na magistrátu přece jenom nejde a prát někde ve Vltavě či Botiči?

Jo, a pak má Stropnický doma ještě fén, protože se ho „drží“ móda… Úsměvné.

Teď se zaměří na redukci odpadu, který produkuje. Ne, zatím ještě nezruší svoje WC, ale kofola v PET lahvích se bude důsledně řešit.

Možná v tom všem by našel Matěj i odpověď, proč žije sám.

To jsou ovšem úplné prkotiny proti tomu, co říká o politice.

Jaký je demokrat, naznačuje tímto: „Promiňte, ale v čele republiky nemůže stát bývalý šlechtic, to nejde.“ (Ke Karlu Schwarzenbergovi). Na jiném místě tvrdí: „Demokracie u nás sice existuje, ale jen ve výseči rozhodování.“ Pokud nemůže být někdo ani zvolen, jak tvrdí náměstek primátorky, tak je to jistě jen výseč, což je špatně.

Na jiném místě chválí komunistického novináře Julia Fučíka, přestože ten prokazatelně napsal mnoho lží, zejména o někdejším Sovětském svazu.

„Antikomunismus popírá smysl našich dějin od roku 1948 do roku 1989,“ říká Stropnický. Komunismus je jistě nepopíral.

Zelený politik Stropnický také objevil, že „zisky získává vlastník“. Aha… A kdo by je měl získávat? Stát? Protože jinde vysvětluje, že je potřeba dosáhnout u pracujících „osvobození práce“. Jak? „Prostě aktivně posilovat rovnost ve společnosti prostřednictvím regulací a zákonů.“

Buď si Matěj Stropnický popletl politické strany, nebo se musíme začít skutečně bát, když je někdo podobný náměstkem primátorky hlavního města.

Obálka 17Obálka 17|ReflexVelký rozhovor s Matějem Stropnickým si můžete přečíst v novém vydání Reflexu, který vyšel 23. dubna 2015.