Ruská policie kvůli vraždě politika Němcova zadržela celkem pět mužů

Ruská policie kvůli vraždě politika Němcova zadržela celkem pět mužů Zdroj: profimedia.cz

Další manipulace Kremlu: Ve vraždě politika Němcova je prý hlavní ukrajinská stopa

Zatímco světová média už více než týden hledají Vladimira Putina, který nevystoupil na veřejnosti, tak moskevská propaganda jede dál na plné obrátky. Posledním výplodem Rusů je konspirační teorie, podle které vedou stopy vrahů opozičního politika Borise Němcova na Ukrajinu. Málokoho to vlastně překvapí, protože vše, co se může „hodit“ na Ukrajinu, tak se na ní i hodí.

Ruští vyšetřovatelé při pátrání po vrazích opozičního politika Borise Němcova prý intenzivně sledují ukrajinskou stopu a drží se verze, podle níž byl vražedný útok zosnován v zahraničí.

List Komsomolskaja pravda včera zveřejnil informaci svých policejních zdrojů, že objednatelem vraždy mohl být muž, který je v Rusku podezřelý z příprav atentátu na prezidenta Vladimira Putina a který nyní bojuje proti separatistům na Donbasu. Už zbývalo pouze dodat, že za vraždou stojí ukrajinský prezident Porošenko.

Údajným inspirátorem Němcovovy vraždy je podle ruského listu Čečenec Adam Osmajev, který byl údajně jedním z organizátorů atentátu na prezidenta Vladimira Putina v roce 2012. Osmajevův údajný spolupachatel Ilja Pjanzin byl v září 2013 odsouzen v Moskvě k deseti letům vězení.

"Osmajev nedosáhl na Putina, a tak si vybral jiný, dostupnější cíl," napsala Komsomolskaja pravda. "Cílem vraždy bylo znectít Rusko, postavit ho do nepříznivého světla a dosáhnout toho, aby Putin vypadal v očích světové veřejnosti jako ztělesnění pekla," konstatoval list.

Příprava údajného atentátu na Putina byla odhalena v okamžiku, kdy v lednu 2012 v pronajatém bytě v ukrajinském přístavním městě Oděse náhodně vybuchla improvizovaná bomba a v troskách zahynul jeden z atentátníků. Pjanzin byl se zraněním hospitalizován. Jeho údajný komplic Osmajev uprchl, než se ho podařilo vypátrat a zatknout.

Na Ukrajině pak čekal několik měsíců na vydání do Ruska, což pozdržela jeho žaloba ke štrasburskému soudu. Po loňském svržení proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče se Osmajev dostal na svobodu a zapojil se do boje proti proruským povstalcům. Podle zpráv z února se údajně stal novým velitelem čečenského praporu bojujícího na Donbasu. Prapor nese jméno čečenského vůdce Džochara Dudajeva, který padl před dvaceti lety v boji proti ruské armádě v první čečenské válce.

V případě vraždy Němcova spoušť na moskevském mostě podle vyšetřovatelů nepochybně stiskl zadržený Zaur Dadajev a všechny další zatčené osoby jsou do případu zapleteny, napsala Komsomolskaja pravda. Policie ale prý nemá pochyb o tom, že šlo o vraždu na objednávku, která měla zdiskreditovat ruské vedení.