Aktivistky hnutí Femen protestují u budovy soudu, kde soudí Strausse-Kahna

Aktivistky hnutí Femen protestují u budovy soudu, kde soudí Strausse-Kahna Zdroj: Reuters/Pascal Rossignol

Sex, prostitutky, pasáci a vášeň k ženám – to je soud s bývalým šéfem MMF

U soudu v Lille na severu Francie dnes začal u soudu vypovídat bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn. Obviněn je z kuplířství a nyní má tři dny na to, aby tribunál přesvědčil o své nevině. Pětašedesátiletému politikovi, jehož závratnou kariéru zničila jeho vášeň k ženám, hrozí až desetileté vězení a pokuta 1,5 milionu eur (41,6 milionu Kč). Proces má skončit 20. února.

Napětí kolem očekávaného prvního vystoupení Strausse-Kahna od začátku procesu 2. února dnes umocnily tři aktivistky feministického hnutí Femen. Dívky s obnaženými ňadry se při ranním příjezdu obžalovaného vrhly na jeho auto s pokřiky, kterými odsuzovaly zneužívání žen vlivnými muži. Krátce poté je zadržela a odvezla policie.

"Nespáchal jsem žádný zločin, ani přestupek," řekl dnes Strauss-Kahn soudu. Vysvětlil také, že odmítl nařízené psychiatrické vyšetření z obavy, že by nejspíš nepřispělo k prokázání pravdy, zatímco by se podle něj určitě překroucené výňatky z tohoto vyšetření objevily v tisku, jakmile by se záznam vyšetření dostal do soudního spisu.

Soud posuzuje podle médií hlavně to, zda Strauss-Kahn věděl, že sexuální večírky, které se konaly v roce 2010 a 2011 v severní Francii, v Paříži a ve Washingtonu a které organizovali jeho známí podnikatelé, byly sjednávány s pasáky a prostitutkami. Samotná prostituce není ve Francii trestná, kuplířství ano.

Bývalý politik Strauss-Kahn již dříve přiznal, že měl zálibu v bouřlivých večírcích a v sexu s mnoha ženami. Vždy ale tvrdil, že nevěděl, že přítomné ženy byly prostitutky a že byly placeny. To podle obžaloby ale zní nepravděpodobně. DSK, jak novináři bývalému šéfovi MMF přezdívají, podle obžaloby o pozadí večírků svých přátel musel přinejmenším tušit, proto se na kuplířství podílel.

Například bývalá prostitutka Mounia u soudu v Lille v pondělí vypověděla, že ji speciálně pro tehdejšího šéfa MMF v roce 2011 vybral a najal podnikatel David Roquet. Tento muž byl podle agentury AFP tehdy fascinován osobností Strausse-Kahna, v němž už viděl prezidenta Francie, jak předvídaly průzkumy. Roquet nyní u soudu řekl, že DSK o placení žen nevěděl, že mu je představoval jen jako "kultivované a elegantní dívky".

Proces v Lille, v němž je stíháno dalších 13 osob, se odehrává bezmála čtyři roky poté, co Strauss-Kahn musel opustit vliv post šéfa MMF a ztratil šanci kandidovat na francouzského prezidenta kvůli obvinění, že v jednom newyorském luxusním hotelu sexuálně napadl pokojskou. V této kauze obě strany po více než ročním vyjednávání dosáhly mimosoudní dohody.

Bývalý socialistický ministr financí a uznávaný ekonom Strauss-Kahn měl v minulých letech kvůli svým vztahům s ženami i další problémy, které poutaly pozornost místních i zahraničních médií.