Teroristé psali e-maily tak, aby vypadaly jako spam

Teroristé psali e-maily tak, aby vypadaly jako spam Zdroj: profimedia.cz

Teroristé psali e-maily tak, aby vypadaly jako spam. Chtěli tím obelstít tajné služby

Internet je mocný nástroj, který nenávratně změnil svět. Proto ho využívají i teroristé – k náboru nových členů, ke komunikaci, ale i k pronikání do nepřátelského prostředí.

Nyní vyšlo najevo, že teroristé psali do předmětu zpráv různá spamová sdělení, například: Consolidate your debt. Tímto způsobem chtěli proklouznout take filtrovacími algoritmy americké Národní bezpečnostní aghentury (NSA) a dalších tajných služeb.

Informaci zveřejnil analytik NSA Michael Wertheimer ve své zprávě, tu pak citoval web slate.com. Wertheimer tvrdí, že poprvé na tuto taktiku teroristů narazili, když zabavali několik laptopů na území Afghánistánu. Po tomto incidentu NSA změnila svůj algoritmus, který nyní e-maily se spamovou hlavičkou dále podrobně analyzuje, místo toho, aby je poslal do koše.

Nejrůznější kybernetické útoky, ale nepoužívají pouze islámští a jiní teroristé, ale také hackeři z Číny, Ruska, Severní Koreje. V mnoha případech je platí přímo vlády zmiňovaných států. Na druhou stranu útočí přes síť také tajné služby Spojených států, Izraele a dalších demokratických zemí.