Začněte šetřit, Charlie Hebdo se na eBay prodává za cenu bytu

Začněte šetřit, Charlie Hebdo se na eBay prodává za cenu bytu Zdroj: ČTK

Začněte šetřit, Charlie Hebdo se na eBay prodává za cenu bytu

O zájmu, který provází vydání nového "postatentátního" čísla humoristického týdeníku Charlie Hebdo, kde před týdnem vyvraždili teroristé část redakce, mohou jiná média jen snít. První dávka třímilionového nákladu se rozprodala tak rychle, že už brzy ráno nebyl k dostání. Z pohledu na portál eBay je však zřejmé, že za vybílenými trafikami nestojí jen lační řadoví čtenáři.

Překupníci okamžitě zavětřili příležitost, a tak už dopoledne nabízeli výtisk stojící 3 eura za astronomické sumy - ta nejvyšší dosahovala ceny malého bytu v Praze (cca 2,5 milionu korun). Záhy sice byla stažena, nadále se však najdou prodejci, kteří vydání s plačícím Mohamedem držícím nápis "Je suis Charlie" nabízejí za statisíce korun.

Někteří se neadekvátní ceny snaží omlouvat poznámkami o dobročinnosti (jistý francouzský „dobrodinec“ požaduje zhruba 15 tisíc korun za kus s tím, že část výtěžku věnuje na nespecifikovanou charitu).

Mezi adresami prodejců se najdou dokonce i Češi - ačkoli k nám má být oficiálně dovezeno pouhých tři sta výtisků, tuzemští vynalézavci z eBaye už nabízejí několik čísel za "pouhých" 2388 korun. K mání je mimochodem i doména iamcharlie.com, vycházející z hesla, které se stalo zaklínadlem aktuálních odpůrců terorismu - za 3,5 milionu může být vaše.

Redakce Charlie Hebdo v součinnosti s deníkem Liberation, který ho pomáhá vydat, slíbila dotisknout další 2 miliony časopisů, zavážet je navíc hodlá průběžně až do 19. ledna.