Nové číslo Charlie Hebdo bylo ve Francii již ráno téměř vyprodané

Nové číslo Charlie Hebdo bylo ve Francii již ráno téměř vyprodané Zdroj: ČTK

Nové Charlie Hebdo bylo ve Francii již ráno téměř vyprodané i přes zvýšený náklad

Nové číslo satirického časopisu Charlie Hebdo, které dnes vyšlo ve Francii, bylo na mnoha místech již před osmou hodinou ráno vyprodané. Informovala o tom agentura AFP. U stánků s novinami stáli Francouzi na nejnovější vydání fronty již od brzkého rána. Číslo vyšlo přesně týden poté, kdy islámští radikálové redakci časopisu částečně vyvraždili.

"Už není," opakovali mnozí prodavači tiskovin v Paříži zklamaným zákazníkům. Někteří z nich se tedy podle AFP vrhli na největší satirický týdeník v zemi Le Canard enchaîné, který na výraz solidarity s Charlie Hebdo opatřil první stranu titulkem "Do toho chlapi, nenechte se porazit".

Namísto obvyklých 60.000 výtisků vyšel dnes Charlie Hebdo v třímilionovém nákladu. Na titulní straně je pod slovy "Vše odpuštěno" plačící prorok Mohamed držící nápis Je suis Charlie (Já jsem Charlie). Tato krátká věta se za poslední týden stala symbolem solidarity s oběťmi teroristů. Někteří muslimští představitelé, mimo jiné v Egyptě a Kataru, však další karikaturu proroka odsuzují a označují za provokaci.

List Charlie Hebdo dnes vychází v šesti jazykových mutacích: kromě francouzštiny také v angličtině, španělštině, arabštině, italštině a turečtině. Prodávat se bude v 25 zemích, během několika dní zřejmě i v Česku. Zatímco běžně se v cizině prodávaly 4000 výtisků, teď došly požadavky na 300.000 kusů, nejvíce z Belgie a Kanady.