Zdroj: ČTK

Policie prý již obklíčila muže hledané kvůli útoku v Paříži

Oba muži hledaní v souvislosti se středečním atentátem na satirický týdeník Charlie Hebdo byli spatřeni asi 80 kilometrů severovýchodně od Paříže, kde je podle tamních médií dnes odpoledne obklíčila police. Nad místem přelétávají vrtulníky a připravily se jednotky rychlého nasazení. Hledaní jsou nejspíš ozbrojení a velmi nebezpeční.

 Na prchající francouzské bratry Chérifa a Saida Kouachiho, kterým je 32 a 34 let, policii upozornil vedoucí benzinové pumpy u obce Villers-Cotterêts. Vedoucí je přesvědčen, že je poznal a tvrdí, že měli na hlavách kukly a byli vybaveni puškami a pancéřovkami. Nedaleko čerpací stanice se poté našlo opuštěné auto, kterým uprchli z Paříže. Schovávají se v okolí, nejspíš v městečku Crépy-en-Valois, uvedla rozhlasová stanice RFI. Média hovoří o postupné evakuaci některých budov.

Francouzské televize upozorňují, že dotyční ozbrojení muži dobře vědí, že po nich pátrá celá Francie a nemají tedy co ztratit. Mohou být mimořádně nebezpeční. Zásahové jednotky v Paříži dostaly příkaz připravit útočné zbraně a ochranné vybavení. 

Prezident François Hollande je na policejním ředitelství v Paříži, kde se koná schůzka prokurátora s policejním ředitelem za přítomnosti ministra vnitra Bernarda Cazeneuvea.

Ve Francii zatkli v souvislosti s atentátem několik lidí. Po hlavních dvou podezřelých police ale stále pátrá. Identifikovat se je podařilo s pomocí osobních dokladů, které Said Kouachi nechal v autě, jímž útočníci prchali z místa činu.

Ve středu teroristé zabili 12 lidí při útoku na redakci Charlie Hebdo. Nejmladší z podezřelých, osmnáctiletý Hamyd Mourad, se sám přihlásil policii v Charleville-Mézières na severu Francie. Podle některých francouzských serverů je ale jeho zapojení do útoku nejasné a není vyloučeno, že jde pouze o shodu jmen. Televize France24 uváděla, že by mohl být švagrem jednoho z atentátníků.

Mezi sedmi zadrženými jsou muži a ženy a jde většinou o lidi z okolí bratří Kouachiových. Dvě z těchto osob byly zadrženy v Charleville-Mézière na severu Francie a jedním z nich má být Mourad.

V Remeši bylo podle nových zpráv zadrženo pět lidí, původně se hovořilo o čtyřech. Je mezi nimi setra a švagr hledaných bratrů a také Saidova manželka. Další osoba byla zatčena na pařížském předměstí Gennevilliers.

V prvním autě, kterým ve středu útočníci po atentátu prchali a které opustili na okraji Paříže, se našly zápalné láhve a vlajky používané bojovníky džihádu, islámské svaté války. "To zaprvé dokazuje jejich radikální islamismus a zadruhé, že počítali s dalšími útoky s těmito zápalnými lahvemi," řekl dnes agentuře AFP zdroj blízký vyšetřování. 

Hollande vyhlásil kvůli atentátu na dnešek státní smutek. Na neděli byla do Paříže svolána velká celonárodní manifestace na uctění památky obětí.