Italský trajekt

Italský trajekt Zdroj: ČTK

Chaos po evakuaci osob z hořícího trajektu pokračuje, jejich počet nesedí

Deset mrtvých po nedělním požáru italského trajektu zřejmě nebude konečnou bilancí námořního neštěstí. Nadále totiž panuje chaos v počtu osob na lodi, podle oficiálních údajů bylo na palubě 478 osob včetně 56 členů posádky. Italské námořnictvo podle agentury AP nyní oznámilo, že 80 zachráněných vůbec nebylo na seznamu pasažérů. O neznámých cestujících informovalo i řecké ministerstvo pro námořní plavbu.

Itálie, která záchranné operace koordinovala, tvrdí, že evakuováno bylo 427 lidí. Po odečtení obětí zbývá 40 lidí, jejichž osud je nejasný. Italské úřady naznačují, že oficiálně oznámený seznam pasažérů nakonec nemusí udávat skutečný počet cestujících, protože to může být jen výčet rezervací. To by znamenalo, že ne každý na zmíněném seznamu proto na palubu skutečně nastoupil.

"Nemůžeme říci, kolik lidí je pohřešovaných," prohlásil italský ministr dopravy Maurizio Lupi v úterý večer na tiskové konferenci.

Následné prohlášení admirála italského námořnictva Giovanniho Pettorina, že zachráněno bylo osm desítek lidí, kteří na seznamu vůbec nebyli, vyvolává další pochybnosti. Rovněž Řekové informují o neznámých zachráněných. Řecké ministerstvo pro námořní plavbu ohlásilo, že řecké vojenské helikoptéry zapojené do evakuace transportovaly z paluby trajektu do italského Bari přibližně 20 osob neuvedených na seznamu. Tato prohlášení tak dodávají váhu spekulaci italského premiéra Mattea Renziho, že na palubě mohli být i nelegální migranti mířící do Itálie.

Chaos podle výpovědí přeživších panoval i na hořícím trajektu. Posádka prý cestující o požáru zprvu vůbec neinformovala, spuštěn nebyl ani žádný poplach. Zmatek provázel i následnou evakuaci.

"Převážil zákon džungle," řekla jedna z řeckých cestujících, podle které neexistovalo žádné pořadí na nástup do člunů či na vyzdvižení helikoptérou. Nikdo prý nebral ani ohled na děti.