Sníh nezasypal jen Česko,

Sníh nezasypal jen Česko, Zdroj: ČTK

Sníh nezasypal jen Česko, ve Velké Británii komplikuje dopravu

Do České republiky, zdá se, konečně přišla zima. Před několika dny hlásila šumavská Kvilda teploty přes dvacet stupňů pod nulou, na horách také připadly až desítky centimetrů sněhu. Není to však jen u nás, kde se objevila zima.

Malá viditelnost, tající sníh na vozovkách a neustálé sněžení. Na to si stěžují čeští motoristé v poslední době nejčastěji. V Česku komplikuje opožděný příchod zimy život mnoha řidičům, problémy se však hlásí také ze zahraničí.

Před několika dny zasáhla sever Spojeného království sněhová kalamita. Spolu s teplotami pod bodem mrazu pak sníh působil problémy na dopravních tepnách.

Namrzlá vozovka, ale také letištní ranveje, způsobovaly zpoždění několika desítkám spojů. Nejvytíženější londýnské letiště Heathrow, ani okrajový Luton a Stansted však problémy nezastihly, protože i Londýn a jeho okolí zůstal sněhové vánice ušetřen. Na dálnici M1, která tvoří důležitou dopravní tepnu mezi severní Anglií a Londýnem, se však náhlá změna počasí projevila. Dálnice byla místy až nesjízdná a některé autobusy nemohly ani vyjet.

Ve Velké Británii dokonce padaly teplotní rekordy, které jsou ovšem o něco „příznivější“ než české hodnoty z Kvildy. Za nejmrazivější den roku 2014 označila britská BBC právě dnešní noc, kdy bylo v

Problémy hlásilo například i Švýcarsko, kde bylo několik letů kvůli sněžení zrušeno. Nyní se však situace alespoň na mezinárodní úrovni lepší.